Nyheter

Företagen vinner flest mål

Arbetsgivarna vinner två av tre förhandlingar mot Byggnads i Arbetsdomstolen. Orsak enligt byggfacket: Skickligare arbetsgivare som ofta förlikar när de riskerar att förlora.

Det är tidningen Byggnadsarbetaren som granskat de senaste fem årens beslut i så kallade A-mål i Arbetsdomstolen, fall där en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation driver ärendet. Av 44 fall har Byggnadsarbetareförbundet förlorat 14 och vunnit 7. Ett fall blev oavgjort och resten ”walkover”.

Juristen Kurt Junesjö, konsult inom arbetsrätt som tidigare jobbade på LO-TCO rättsskydd, anser att Arbetsdomstolen dömer allt mer arbetsgivarvänligt.

— Men jag tror inte det är hela förklaringen utan arbetsgivarsidan har dessutom blivit duktigare. Sedan tror jag att det finns en tredje orsak för Byggnads. Förbundet driver ganska många mål, och mål som är svåra att vinna, säger han till tidningen.

Michaël Koch, en av Arbetsdomstolens domare, håller inte med om att besluten skulle vara mer arbetsgivarvänliga än tidigare. Och Torbjörn Johansson, chef för Byggnads enhet för utveckling av löne- och arbetsvillkor, säger att segersviten för arbetsgivarna främst rör sig om att företagen ofta går med på förlikningar när de riskerar att förlora.