Nyheter

Förhandlingarna återupptas

Efter den friande domen i AD fortsätter strejken för rörmokare och plåtslagare. På söndag ska arbetsgivare och fack återuppta förhandlingarna. ”Det är svårt att se hur man ska ta i land det här”, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Förra fredagen kom Arbetsdomstolen med beskedet att Byggnads strejk mot VVS- och plåtföretag inte är en kränkning av föreningsrätten.

Därmed kunde stridsåtgärderna fortsätta och på onsdagsmorgonen trädde ytterligare ett varsel, gällande 400 byggnadsarbetare, i kraft. Det innebär att runt 1 700 av Byggnads medlemmar nu strejkar. 

Det kostar flera miljoner om dagen. 

Bara stillaståendet av en reaktor på Oskarshamnsverket, kostar enligt VVS-forum, drygt 20 miljoner per dygn. Reaktorn skulle ha startat 12 maj efter årets revision, men starten har nu skjutits upp till 23 maj på grund av konflikten.

I måndags träffade arbetsgivarna medlarna och i tisdags kallades Byggnads till möte. Fackets avtalssekretare Torbjörn Johansson var skeptisk inför träffen.

-Det är svårt att se hur man ska ta i land det här. Det är bekymmersamt. Att man låter det kosta vad det kostar för en fråga som borde vara en skitsak för arbetsgivarna. Arbetstidsförkortningen behöver inte kosta något för dem eftersom vi är med och betalar, säger han.

Tisdagens möte gav heller inget nytt. Men på söndag ska Byggnads och arbetsgivarna återuppta förhandlingarna.