Nyheter

Förhör med den huvudmisstänkte

Sedan våren 2010 har riksenheten mot korruption utrett fallet med mutmisstankar inom Kriminalvården. Foto: Marie Bergström.

Den mutmisstänkte före detta fastighetschefen inom Kriminalvården vill ta tillbaka saker som han sagt under polisförhören.

– Jag ville vara till lags. Jag är förvånad över min egen reaktion. 

Fastighetschefens uppdrag har varit att planera byggandet av Sveriges nya fängelser och häkten. Det rör sig om flera mångmiljonprojekt och enligt åklagaren har mannen låtit sig mutas av företag som vill åt uppdragskontrakten.

På måndagen hölls det första förhöret med den huvudmisstänkte i rätten.

Fokus för dagen var det hus som mannen enligt åtalet fått i muta av sin vän konsulten.

Enligt åklagaren har konsulten via sitt företag låtit bygga ett hus och en inglasad veranda åt fastighetschefen till ett värde av 3,8 miljoner kronor.

Verandan byggdes till det hus som fastighetschefens fru ägde i Båstad. Det nya huset byggdes på tomten bredvid.

Enligt konsulten var köpet av tomten och byggandet av huset tänkt som en investering för honom själv. Kostnaden för glasverandan skulle fastighetschefen ersätta honom för senare.

Det var dock fastighetschefen som fick sköta kontakten med hantverkare och andra entreprenörer gällande båda byggena.

Åklagaren undrade varför.

– För att bygget skulle gå på ett professionellt sätt tillsammans med byggnationen på min frus hus, svarade fastighetschefen under förhöret.

Han poängterade också att hans vän var ute och reste mycket och därför inte hade tid att engagera sig i bygget.

Åklagaren ifrågasatte varför fastighetschefen var villig att lägga ner så mycket tid och arbete i någon annans projekt – utan ersättning.

– Jag tycker inte att vi har engagerat oss så mycket. Han är min bästa kompis, jag ville hjälpa till.

Fastighetschefen fick också frågan om någon i hans familj använt vännens hus efter att det blev färdigt.

Den misstänkte svarade att hans söner och även några bekanta använt huset vid några tillfällen, men att de betalt 400 kronor per natt varje gång.

– Sammanlagt har vi betalat hyra för tio nätter, berättade han.

Fastighetschefen sade också att en del av de uppgifter som han lämnat vid de initiala förhören under polisutredningen inte var tillförlitliga.

– Jag var osäker. Jag har hittills haft dödsångest vid två tillfällen. Den ena gången var när jag blev allvarligt sjuk och den andra var när jag blev gripen den morgonen.

– Jag trodde att de två männen utanför huset hade kommit fel och öppnade inte genast. Då ringde telefonen. När jag svarade sa en röst: ”Det är polisen, öppna! Annars spränger vi dörren.” När jag öppnade stod de där med dragna vapen.

Han menar att situationen fick honom att må så dåligt att han senare i förhören sade saker som inte stämde.

– Jag ville vara till lags. Jag är förvånad över min egen reaktion. 

Totalt står fyra personer åtalade för att ha tagit emot eller gett mutor i samband med projekteringar och byggen av fängelser och häkten inom Kriminalvården mellan åren 2006-2010

Förutom Kriminalvårdschefen och konsulten är det en före detta vd för ett arkitektföretag i Malmö och ytterligare en egen företagare som misstänks för brott.

Rättegången fortsätter fram till sommaren.

Läs mer om rättegången i Byggvärlden nr 1.