Nyheter

Försäljning av nyproduktion ökade i maj

Antalet sålda nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet har ökat i maj och särskilt tydligt syns förändringen i Stockholms län, där det såldes närmare 40 procent fler nyproducerade lägenheter i maj än i april.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Antalet sålda nyproducerade lägenheter har minskat kraftigt på årsbasis, men i maj ser vi nu en relativt stor ökning i Stockholms län jämfört med i april. Vi ser många exempel på att byggbolagen jobbar med olika typer av erbjudanden – som prissänkningar och avgiftsfria månader – och en möjlig förklaring är att dessa erbjudanden fungerar”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Även om det är en stor procentuell ökning handlar det i absoluta tal om att det på Hemnet sålts 142 nyproducerade bostadsrätter i Stockholm i maj, jämfört med 102 i april, alltså en ökning med 40 stycken.

”Man ska ha med sig att det är mindre antal, men uppgången är värd att notera, särskilt som det inte verkar finnas samma säsongsmässighet i försäljning av nyproduktion”, säger Staffan Tell.

I hela Sverige har försäljningen av nyproducerade bostadsrätter ökat både i april och maj och är nu på den högsta nivån sedan i december.

På årsbasis är det fortsatt en stor nedgång för försäljningen av nyproduktion. Jämfört med i maj 2017 har det sålts 35 procent färre nyproducerade bostadsrätter i Sverige och 36 procent färre i Stockholm. Hittills i år är nedgången 35 procent i hela landet och 48 procent i Stockholm jämfört med motsvarande period 2017.

Nyhetsbyrån Direkt