Förseningarna kopplade till den tillfälliga bussterminalen vid Slussen kostar samhället ungefär 1,9 miljoner kronor per dag, enligt en rapport från Stockholms Handelskammare.
Den första tillfälliga busstationen vid Slussen låg vid Stadsgården. Men 2023 behövde den flyttas eftersom platsen där den stod behövdes för att ombyggnationen av Slussen skulle kunna fortsätta.
Tillfälligs busstationen nummer två hamnade vid Fotografiska.
Den tillfälliga bussterminalen kräver en promenad som i genomsnitt är cirka sju och en halv minut längre än motsvarande transportsträcka i den färdigställda Katarinaterminalen. Med alla pendlare som passerar på en dag gör det att 7 850 timmar går förlorade – varje dag. Omvandlat till pengar är den restiden värd ungefär 1 882 000 kronor, enligt Trafikverkets beräkningsmodell.
– Försenad infrastruktur får stora konsekvenser. Att regionen och staden inte lyckas hålla sig inom projektplan blir kännbart för samhället. Stockholmarna förlorar tillsammans 7 850 timmar om dagen. Det motsvarar nästan ett helt år – varje dag, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Sammantaget orsakar den senaste förseningen på två månader av Katarinaterminalens driftsstart, från slutet av 2025 till efter årsskiftet, en tidsförlust motsvarande 105 miljoner kronor. Jämfört med den ursprungliga tidsplanen från 2018, där terminalen skulle öppnat under slutet av 2023, har förseningar orsakat tidsförluster motsvarande 1,3 miljarder kronor.
– 1,3 miljarder kronor är ett högt pris för en kort promenad – och det är stockholmarna som får betala det. Totalt uppgår förseningarna till drygt 500 år av restid, säger Carl Bergkvist, och tillägger:
– Nya Slussen har kantats av olika slags förseningar fördelade över flera mandatperioder. Projektet måste nu genomlysas fullständigt. Det handlar i grunden om att respektera skattebetalarnas pengar och att värna resenärerna.
Här finns mer information om hur Stockholms Handelskammare har gjort beräkningen.