Första höghuset helt i trä

Första höghuset helt i trä
Stockholms första höghus i trä sedan 1800-talet byggs i Sundbyberg. Fyra åttavåningshus ska resas utmed Bällstaån.
Stockholms första höghus i trä sedan 1800-talet byggs i Sundbyberg. Fyra åttavåningshus ska resas utmed Bällstaån. – Jag hoppas att höghusbygget i Sundbyberg är det första av en lång rad höga trähus i Sverige, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som monterade det första symboliska fasadelementet.

På tisdagen uppmärksammades stomresningen av Stockholms första åttavåningshus, där både stomme och fasad består av trä. Det är Folkhem som bygger kvarteret Strandparken i Sundbyberg, alldeles vid Bällstaån.

Folkhem har bestämt sig för att bara bygga hus i trä.

– Om vi brukar våra skogar på ett förståndigt sätt så är det en oändlig naturresurs, säger Arne Olsson, vd för Folkhem.

Eskil Erlandsson välkomnar projektet eftersom regeringen satsar på ökad hållbar skogsproduktion och smart miljöhänsyn inom ramen för Skogsriket. 
– Här levereras trästommar direkt från Norrland för att bli trähus i bostadsbristens Stockholm. Detta skapar mer jobb i skogsnäringen och fler bostäder av klimatsmarta material, säger Eskil Erlandsson.

Husen är ritade av Wingårdhs arkitekter, består av åtta våningar och får en fasad av underhållsfritt cederträ. Det är unikt att få vara med och bygga ett sådant här högt hus där både stomme och fasad består av trä. Både huset, parken och läget är fantastiskt. Vi har haft en hög konstnärlig ambition. I fasaden har vi använt oss av en gammall teknik, med fjäll, men gett den en modern tvist samtidigt som husen fått spetsiga sadeltak, säger Anna Höglund, uppdragsansvarig på Wingårdhs.

Sundbybergs kommunalråd Jonas Nygren ser det som en ära att få stå värd för Stockholms första höghus i trä.

– Sundbyberg är Sveriges snabbast växande kommun, och det här projektet gör att vårt klimatsmarta leverne stärks. Med Strandparken omvandlar vi Sundbybergs före detta industriområde – och baksida – till vår framsida.

Martinssons levererar stommar och fasader. Alla fyra hus prefabriceras i Västerbotten, bland annat i fabriken i Kroksjön. Varje våning förväntas ta mellan två och tre veckor att montera och huset kommer att stå klart för inflyttning i maj och juni nästa år.

 

Susanne Bengtsson
[email protected]

 

Relaterade artiklar

Catena bygger en av Nordens största logistikanläggningar
Styrgruppen för Sundbybergs nya stadskärna utsedd
Klartecken för omdiskuterat bygge i Stockholm city
Ukrainakriget ger svårt prognosläge