Nyheter

Första Legohuset byggt i full skala

Den brittiska tv-kändisen James May bygger ett riktigt hus av Lego. När det är klart flyttar han in.

Inte ens på danska Legoland finns ett boningshus i full skala byggt av vanliga legoklossar. Men just nu byggs ett sådant i England av den kända tv-personligheten James May som i Sverige är bekant från tv-programmet Top Gear.

Även legobygget är avsett för en tv-serie som döpts till James May’s Toy Stories och har premiär nästa år i BBC Two, skriver Cnet. Huset som nu håller på att färdigställas är byggt av mer än tre miljoner legoklossar som skänkts av Lego till ett värde av nästan fyra miljoner kronor.

Till sin hjälp har James May haft allmänheten som bjudits in att dyka upp på byggplatsen med färdigbyggda standardiserade ”tegelstenar” bestående av 272 legobitar.

Vid sidan av att det ska bli ett tv-program är även målet att hamna i Guinness rekordbok. Men James May har även ett ädlare syfte.
”Han vill inspirera ungarna att lämna sina barnkammare och komma bort från spelkonsolerna. Dessutom vill han locka föräldrarna från soffan för att leka med barnen”, sägs i ett uttalande från BBC Two.

När bygget är klart planerar James May att bosätta sig i huset. I alla fall några dagar. För den sakens skull finns såväl dusch som toalett. Självklart byggt av Lego.

Men när man granskar videor och fotografier från bygget avslöjas att inte allt är byggt av plastbitar. Själva stommen ser ut att vara en träkonstruktion som ska stadga väggar och tak. Men den kanske monteras ner när huset står klart.

Innan legobygget satte igång tv-filmades några andra av James Mays projekt. Exempelvis en stor trädgård av modellera som fick pris vid den prestigefyllda upplagan av årets Chelsea Flower Show.

Tidigare i år konstruerade James May med hjälp av arkitektstudenter en tolv meter lång bro av Meccano över en kanal i Liverpool där för övrigt Meccano öppnade sin första fabrik 1907, skriver Cnet. Bron byggdes av 100 000 meccanobitar och krävde en arbetsinsats på över 1 000 mantimmar.

Men ett annat av de fantasifulla byggprojekten saboterades och kunde inte slutföras. Det var en 16 kilometer lång modelljärnväg mellan städerna Barnstaple och Bideford i sydvästra England. Men den hemsöktes av tjuvar och vandaler som bland annat kortslöt rälsen med mynt, skriver Daily Mail.

Jan Melin / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se