Nyheter

Första parkett i Helsingborg

Andra huset får cirka 5 000 kvadratmeter kontor på våningarna fyra till sex, filmstad och 40 bostäder samt handel. Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor.

Midroc har tillsammans med Allbygg byggstartat kvarteret Metropol i centrala Helsingborg, en satsning som ska rymma filmstad, kontor, bostäder, hotell och butiker. Läget nära vattnet mellan Campus och nya uppgången till centralstationen Knutpunkten är svårslaget.

Kvarteret Metropol består av två huskroppar som beräknas stå klara för inflyttning tredje kvartalet 2015 respektive 2016. Midroc har redan byggstartat första huset som kommer att innehålla hotell, kontor och butiker med Allbygg i Höganäs som totalentreprenör.

– Det blir ett Park Inn by Radisson-hotell med 205 rum och konferens som etablerar sig i huset, vilket även ger kvarteret en restaurang med hög standard. I den andra huskroppen bygger vi Helsingborgs nya Filmstad med åtta salonger, kontorslokaler på våningarna fyra till sex och bostäder våning sju till och med tio, säger Carl von Strokirch, affärschef på Midroc Property Development.

Första parkett mot vattnet ger en fantastisk havsutsikt med bara ett spårområde emellan och 2015 kommer också en ny uppgång till Knutpunkten att öppnas 200 meter från det nya kvarteret.

– Det här är startskottet på H+, kommunens nya stadsutvecklingsprojekt där södra delen av centrala Helsingborg ska förtätas och förnyas. Staden behöver ett tillskott av nya moderna lokaler. Det finns ett uppdämt behov av kontorslokaler, säger Carl von Strokirch och nämner Knutpunkten som det senaste kommersiella kvarter som byggdes, vilket stod färdigt i början på 90-talet.

Kraven för Green Building kommer att uppfyllas med god marginal och ambitionen är också en certifiering enligt Miljöbyggnad Silver. I kvarteret Metropol använder Midroc sin samlade kompetens och erfarenhet från tidigare projekt. World Trade Center i Malmö belönades till exempel med Malmö Stads hållbarhetspris Årets Gröna Lans 2010. Året därefter vann Midroc samma pris med det energisnåla kontorshuset i kvarteret Jungmannen i Malmö.

– Horisont Arkitekter har ritat hotellet som är en kvadratisk byggnad med en ljusgård i mitten. De två första planen markeras som en stadig sockel. Johan Celsing Arkitektkontor ligger bakom kontors- och bostadshuset, där balkonger mot norr, söder och väster ger liv i fasaden. Byggnaden har ett tongivande uttryck, säger Carl von Strokirch.