Nyheter

Första spadtaget för miljardprojekt i Bromma

Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, Anna König Jerlmyr, Stockholm Stads finansborgarråd samt Tomas Carlsson, koncernchef NCC, tog det första spadtaget för Hangar 5 vid Bromma Blocks. Foto: Joakim Körger, NCC.

Bristen på kontor är akut i Stockholmsområdet. Med miljardprojektet Hangar 5 i Bromma byggs nu ett helt nytt område som ska råda bot på en del av problematiken. 
–  Här kan vi få citynära kontor med bra kommunikationer till halva priset, säger Tomas Carlsson koncernchef för NCC.

I ett lite gråmulet Stockholm dukade NCC upp till en festlig invigning för att ta första spadtaget till det som ska bli Hangar 5 i Bromma Blocks. Själva grävandet genomfördes av Tomas Carlsson, koncernchef NCC, Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare och Anna König Jerlmyr, Stockholm Stads finansborgarråd.

Markarbetet på byggarbetsplatsen har visserligen redan dragit igång och det symboliska spadtaget togs med den begynnande byggropen som bakgrund och under en bro där den nya tvärbanan kommer att rulla när allt är klart. Den utbyggda kollektivtrafiken och närheten till Bromma flygplats är några viktiga faktorer som bidragit till att NCC valt att satsa i området. 

– Här finns flera viktiga faktorer för att skapa attraktiva arbetsplatser. Vi vet att några minuters extra promenadavstånd till kollektivtrafiken kan vara avgörande. Här ska vi inte bara bygga kontor utan det kommer bli en helt ny levande stadsdel. Som en stor aktör i Norden, Sverige och Stockholm vill vi medverka till att utveckla staden och bidra med bra lösningar som främjar Stockholm stads tillväxt, säger Tomas Carlsson, koncernchef för NCC.

Den stora kontorsbristen i Stockholm lyftes fram i en rapport från Stockholms Handelskammare förra året. Även den senaste konjunkturrapporten pekar på att den akuta kontorsbristen är en stor riskfaktor för Stockholms stads tillväxt.

– Det här är ett viktigt steg gör att möta kontorsbristen som är enorm i Stockholmsområdet men det behövs mer av allt. Den blandade staden är framtiden. Att bara fokusera på bostäder är som att spela som ett knattelag i hockey. Alla knattar jagar samma puck. Men det är viktigt med både bostäder och kontor. Om det inte finns kontor och bostäder så riskerar vi att förlora företagen som söker sig till andra städer på den internationella marknaden med bättre utbud, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Från Stockholms stads sida ser man Hangar 5 som ett viktigt steg i rätt riktigt. 

– Ofta pratar vi bara om bostäder. Men när vi planerar staden behöver vi titta mer på helheten och bygga områden där man både kan bo, jobba och ha tillgång till handel och service. Här har vi ett lyckat exempel där vi ser att den utbyggda tvärbanan bidrar till utvecklingen. Men vi måste fortsätta skapa förutsättningar som gör det attraktivt att bygga i Stockholm, Anna König Jerlmyr, Stockholm Stads finansborgarråd.

Totalt satsar NCC 2,5 miljarder på byggprojektet i Bromma. Hangar 5 kommer rymma 30 000 kvadratmeter ny kontorsyta med coworkinglösningar. Sammanlagt blir det mellan 2000 – 3000 kontorsplatser beroende på vad man väljer för lösningar. Det är lika mycket som i sex Hötorgsskrapor. NCC har tecknat hyresavtal om cirka 20 000 kvadratmeter för en Maxi ICA Stormarknad och ett Biz Apartment lägenhetshotell med cirka 175 hotellägenheter. Det är så kallade longstay som ska skapa bättre förutsättningar till boende för den som långpendlar och jobbar i Stockholmsområdet. Även ett Apotek Hjärtat kommer byggas i det nya området. 

Projektet färdigställs i etapper där Maxi ICA Stormarknad och Apotek Hjärtat beräknas öppna Q1 2021. Hela projektet beräknas vara färdigställt i Q4 2021.

Av: Samuel Karlsson