Nyheter

Första spadtaget på Sjöjungfrun i Trelleborg

Veidekke Entreprenad bygger på uppdrag av Trelleborgshem 35 hyresrätter och 8 LSS-lägenheter i kvarteret Sjöjungfrun i centrala Trelleborg. Efter två månaders markarbete och fyndrika arkeologiska utgrävningar togs igår det första officiella spadtaget.

Fastigheten som ska bestå av tre sammanhängande huskroppar i 2-4 plan och rymma totalt 43 lägenheter utgör ett värdefullt tillskott till Trelleborg där behovet av hyresrätter är stort.

Veidekke Entreprenad är totalentreprenör och ordern är värd 53 miljoner kronor.

– Veidekke vann upphandlingen i hård konkurrens med övriga byggbolag. De mjuka parametrarna var en viktig del. Veidekke offererade både rätt personer och pris, säger Håkan Drakarve, fastighetschef på Trelleborgshem.

Håkan Stackebo, arbetschef på Veidekke Entreprenad, Bygg Syd framhåller bland dessa mjuka parametrar speciellt Veidekkes unika sätt att arbeta med medarbetarinvolvering/MI.

På Veidekke arbetar vi mycket med MI och det är vi rätt unika med. Vi vill att alla som är involverade i ett bygge: från leverantörer till byggare ska känna att de är med, att man inte bara kör sitt eget race utan tar hänsyn till varandra. Då ökar engagemanget och med det också kvaliteten. Vi är upphandlade som en samverkansentreprenad med Trelleborgshem och jag tror att vår metodik hade stor betydelse i upphandlingen.

Trelleborgshems nytillträdde vd Pia Jönsson ser fram emot samarbetet med Veidekke.

Det arbete som vi har inlett hittills har varit väldigt positivt, jag känner mig komfortabel med samarbetet, säger hon.

Efter två månaders markarbete och arkeologiska utgrävningar samlades man igår för att under högtidliga former ta ett första spadtag. Och det blev inget traditionellt sådant. För här på Smedjetomten som den kallas i folkmun, på hörnet Bryggaregatan/Västergatan har man funnit spår av bebyggelse som daterar sig över 1000 år bakåt i tiden. Flera golvlager, det äldsta från 900-talet och åtskilliga keramikföremål från 1200- och 1300-talen har påträffats.

Som en hyllning till gångna tider och en hälsning till framtidens arkeologer valde man därför att inviga bygget med ett annorlunda spadtag. I en grop på tomten lades en kista med föremål som symboliserar vår tid som till exempel en smartphone, en översiktsplan och en dagstidning. I spadarna höll bland andra kommunalrådet Ulf Bingsgård och Håkan Stackebo, arbetschef på Veidekke Entreprenad, Bygg Syd. Nu väntar pålningsarbete under kommande veckor.

Den största utmaningen med det här projektet är just att vi bygger på ett kulturlager, då gäller speciella regler för schaktdjup och placering av pålar, berättar Håkan Stackebo.

Fastigheten beräknas vara inflyttningsklar nästa vinter.