Nyheter

Fortsatt högtryck i Hyllie

The Edge.

Hyllie har ett gyllene läge för kontorsfastigheter och området upplever en veritabel byggboom. Arkitekterna tävlar med varandra om att skapa byggnader som vågar ta för sig. Profilbyggnader som The Point, The Edge och Eminent växer upp som svampar ur marken.

Först var där bara ett vattentorn och ett böljande jordbrukslandskap. Sedan byggdes Malmö Arena och det blev startskottet på den enorma expansionen som gjort Hyllie till ett stekhett område för nybyggnation av bostäder och kommersiella fastigheter. Idag håller en helt egen stadsdel på att växa fram runt arenan.

Det byggs på alla håll och kanter och det ena byggprojektet är spektakulärare än det andra. Det är en arkitektur som verkligen vågar sticka ut och ta för sig med moderna utryck. Här finns sedan tidigare köpcentrumet Emporia med sin spektakulära entré, Klipporna i stilren arkitektur och fastigheten Isblocket som är helt i glas.

Samtidigt växer nya profilbyggnader fram som svampar ur marken med särpräglade namn som The Point, The Corner, Hyllie Connect, Dungen och The Edge. Hela området utstrålar en optimistisk framtidstro och futuristisk känsla där man vågar skapa nya uttryck. Här har man kunnat börja från noll utan att behöva ta någon hänsyn till äldre bebyggelse. 

När man kliver av tåget efter sju minuters färd från Centralstationen i Malmö möts man direkt av den mäktiga kontorsbyggnaden The Point som reser sig 110 meter upp i luften med sina 29 våningar och 20 500 kvadratmeter. Det är Annehem och Volito Fastigheter som fastighetsutvecklare för projektet och inflyttningen startar i januari 2020. 

Fem minuters promenad från Stationstorget håller ett annat landmärke på att färdigställas. Det är kontorsfastigheten The Edge som med sin vassa trekantiga form verkligen vågar sticka ut. Det är Midroc som är byggherre och Peab som har totalentreprenad på projektet. 

– De som vill flytta in här vill ha det där lilla extra. Flera av hyresgästerna är inne i någon form av utvecklingsfas och de ser lokalen som en del i sitt varumärkesarbete, säger Maria Ekström som är Affärschef på Midroc i Malmö och som bjuder på en rundvisning på byggarbetsplatsen.

Hyllie känns lite som en modern variant av vilda västerns boomtown. Det byggs i alla hörn och kanter men här är det inte något guld som ligger nere i marken som lockat nybyggarna. Det är marken och läget med några minuters avstånd med tåg till Malmö och Kastrup som är själva guldet. 

– Här har du tillgång till allt på bara några minuters avstånd. Både om du ska jobba internationellt och nationellt så är Hyllie en fördelaktig utgångspunkt, säger hon.

The Edge kommer bli tio våningar högt och ska vara klart för inflyttning i december 2019. Även som det på ytan ser ut som det är mycket kvar att göra ligger man i fas med tidplanen.  Direkt när man kommer innanför den blivande huvudentré slås man av den generösa takhöjden. Här kommer det ligga restaurang, konferensrum och plats för spontana möten. Det kommer också finnas utrymme för någon butikslokal eller showroom i den attraktiva spetsen på bottenplan. 

– Idag har vi inte några planer på att ta in några coworkingaktörer i fastigheten men den känslan kommer finnas på bottenvåningen som möjliggör spontana möten och arbete. I resten av byggnaden kommer det bli mer traditionella kontor och där har en del av hyresgästerna själva valt att jobba aktivitetsbaserat, säger hon. 

Vi fortsätter högre upp i The Edge och även om mycket återstår att göra innan det är klar går det att få en känsla av hur det kommer vara att jobba i byggnaden. En del hyresgäster kommer hyra hela våningsplan och flera av dem har valt att lägga sina gemensamhetsutrymmen i själva spetsen på byggnaden. Den pekar söder ut och utsikten är slående med havet och Öresundsbron som en mäktig vy.

För den som vill njuta ännu mer av utsikten kommer det dessutom bli en takterass längst upp i byggnaden som kommer vara tillgänglig för alla hyresgäster. 

– En stor fördel med den här markanvisningen är att det inte kommer byggas något intill fastigheten. Vi har Malmö-mässan som vi har utvecklat på ena sidan och parken runt vattentornet på den andra. Dessutom kommer grönområdena att fortsätta på byggnadens nordvästra sida. Vilket innebär att The Edge kommer bli en solitär som inte inkräktas av att andra fastigheter uppförs i precis intill, fortsätter hon.

På senare tid har det kommit flera varningssignaler om inbromsningar inom byggsektorn men i Hyllie är det till synes inte någon avmattning i sikte. Det byggs för fullt och de flesta stora aktörerna har ett eller flera projekt på gång i området. I slutet av 2018 såldes en paradvåning i fastigheten Hyllie Corner med den prismässigt dyraste nyproducerade bostaden i området. Prislappen landade på 5,8 miljoner kronor för paradvåningen på 147 kvadratmeter.

– Även om efterfrågan är fortsatt hög både på kontor och bostäder så är det ändå tuff konkurrens. De intresserade hyresgästerna som kommer hit har ofta varit och tittat på minst tre andra projekt som ligger i samma fas som vi. Det gäller att man har något extra att komma med för att de ska fastna för oss.

Det tar bara några minuter att gå runt Hyllies växande kärna och det pågår nya byggprojekt i snart sagt alla väderstreck. Flera kontorsbyggen som The Corner och Connect Hyllie är än så länge i sin linda. Det förekommer lite olika siffror men totalt ska det bli runt 9 000 bostäder och 15 000 arbetsplatser i området.

Hyllie breder ut sig ut över jordbrukslandskapet och än så länge finns det utrymme för fler bostäder och fastigheter. Ett exempel är området intill järnvägen söder om Stationstorget som Midroc vunnit markanvisningen för. Där ska man uppföra 55 000 kvadratmeter kontor och bostäder i ett område som de kallar för Emassy of Sharing med fokus på social hållbarhet.

– Det kommer bli ett väldigt spännande projekt. En plats, där nya typer av samarbeten utvecklar tankar och idéer för ett nytt sätt att leva och vara, säger Maria Ekström.

Vattentornet står kvar men nu är det andra landmärken som drar blickarna till sig i Hyllie. Området kommer fortsätta växa en lång tid framöver. Här intill listar vi ett urval av de kontorsfastigheter som håller på att slutföras just nu. 

Av: Samuel Karlsson

Kortfakta om Hyllie

 • 200 hektar utbyggnadsområde
 • 15 000 arbetsplatser
 • 12 000 bostäder
 • 250 butiker, restauranger och caféer
 • 30 min restid till Köpenhamn
 • 7 min restid till Malmö
 • 11 min restid Kastrup

Några aktuella projekt

The Point

 • Byggherre: Point Hyllie AB, samägt av Peab och Volitio
 • Lokalarea: 20 500
 • Inflyttning: Q 4 2019
 • Typ av fastighet: Kontor
 • Arkitekt: C.F. Møller 
 • Övrigt: 29 våningar och 110 meter högt. Öresundsregionens högsta kontorsbyggnad.

Eminent

 • Byggherre: Castellum
 • Lokalarea: 9 500 kvm
 • Inflyttning: Våren 2019
 • Typ av fastighet: Kontorshus i sju plan.
 • Arkitekt: Kanozi Arkitekter
 • Övrigt: Nordens första hälsocertifierade byggnad enligt Well Building Standard.

Origo

 • Byggherre: Wihlborgs
 • Lokalarea: 6 800 kvm
 • Inflyttning: Q3 2019
 • Typ av fastighet: Kontor
 • Arkitekt: White Arkitekter
 • Övrigt: –

 

The Edge

Byggherre: Midroc Property Development AB

Lokalarea: 7 600 kvm

Inflyttning: Q 4 2019

Typ av fastighet: Kontor, butiker och Service.

Ariktekt: Erik Guidice

Övrigt: 10 våningar högt