Nyheter

Fortsatt stigande bostadspriser

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna i landet med +1% och villorna med +2%.
Den senaste tremånadersperioden har både villor och bostadsrätter stigit med +3%.
Helårstakten är alltjämt hög, +13% på bostadsrätter och +10% på villor visar den senaste månadens mätningar från Svensk Mäklarstatistik.

– Priserna på bostäder fortsätter öka med undantag för bostadsrätter i Stockholms innerstad och villor i Stor-Malmö där de ligger oförändrade den sista månaden. Särskilt tydlig är månadsuppgångarna med +3% för bostadsrätter i Stor-Göteborg och centrala Malmö, likaså för villor i Stor-Göteborg. De högsta årstakterna hittar vi däremot i Stor-Stockholm för både bostadsrätter och villor, med uppgångar på +15% respektive +16% noterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande. 

– Till skillnad från förra månaden då antalet var betydligt större än förra året, sjönk antalet försäljningar något i mars 2016 jämfört med samma månad förra året för både villor och bostadsrätter. Tydligast är det för bostadsrätter i Stor-Stockholm där antalet inrapporterade försäljningar sjönk med -12%. Undantaget är Malmöområdet där både antalet sålda villor och bostadsrätter ökade jämfört med året innan avslutar Per-Arne Sandegren.

– Under mars kom det ut 7% färre bostadsrätter och 5% färre villor till försäljning jämfört med förra året. Det nya amorteringskravet verkar inte hittills ha skapat någon större tillströmning av säljare. Däremot ligger bostadsintresset mätt i unika besökare på Hemnet på historiskt höga nivåer, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.