Nyheter

Fotbollförbundet: Vi behövde en modern arena för publiken

Publikens krav på komfort fick Fotbollförbundet att börja jobba för en ny nationalarena.Och nu planerar förbundet för fler internationella stormatcher på arenan.

– Jag tror att både vi som arrangör och publiken kommer att känna att det är ett stort lyft, säger Sune Hellströmer på förbundet.

I dagsläget spelar fotbollslandslaget de flesta hemmamatcherna på Råsunda. Men den arenan har 73 år på nacken och börjar bli mycket sliten.

– Vi konstaterade att vi inte hade en modern arena som kunde tillfredsställa publikens krav vad gäller komfort och utbud på mat och dryck, säger Sune Hellströmer, Fotbollförbundets ansvarige för Arenaprojektet.

Samtidigt satte de 33 000 platserna begränsningar på publikstorleken. För något år sedan sålde Fotbollförbundet Råsunda till Peab. Av de 490 miljonerna som Peab betalade stoppar Fotbollförbundet in 300 miljoner i projektet att bygga Swedbank Arena.

– Erfarenheter från Europa visar att man ökar publiksiffrorna när man har en ny och modern arena, säger Sune Hellströmer.

Med Swedbank Arena planerar förbundet att ansöka om att få arrangera fler internationella matcher.

– Vi kommer att ansöka om att få arrangera finalen av Uefa Europa League 2013 eller 2014.

Peab har klargjort att Råsundastadion, AIKs hemmaarena, ska rivas för att ge plats åt nya bostäder. Det har väckt ont blod hos en del AIK-supportrar. Huruvida Swedbank Arena blir AIKs nya hemmaarena är ännu oklart, men förhandlingar pågår.

– Det är svårt att svara på, men det är inte uteslutet. Men eftersom AIK har varit hyresgäst på Råsunda sedan över 70 år är de prioriterade, säger Sune Hellströmer.