Nyheter

Framsteg i byggmedling

Intensiva försök pågår för att nå ett avtal i byggbranschen. Och nu verkar medlarna göra framsteg. <br></br> — De har sagt att vi ska få ett förslag till helgen, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier (BI).

Medlarna träffar Byggnads förhandlingsdelegation för sig och Sveriges Byggindustrier (BI) för sig.
— Processen ligger helt i medlarnas händer, bara de vet vad som händer, säger Bo Antoni.

Under tisdagen förhandlade BI och Byggnads direkt med varandra. Men det var på uppmaning av medlarna och endast i en specifik fråga; om standarden på bodar.

— Det var en bra dialog och vi har goda förutsättningar att komma överens i den frågan men det går inte att säga något förrän hela avtalet är klart och påskrivet, säger Bo Antoni.

2007 strejkade byggnadsarbetarna innan parterna till slut slöt avtal.
— Vi vill ha ett fungerande och tydligt avtal som inte är sämre än medlarnas slutbud då. Det behöver inte vara exakt så men vi vill ha en utveckling åt att det blir mer som i andra branscher, säger Bo Antoni och nämner VVS-avtalet, som Byggnads också tecknar.

— Där finns delar vi gärna tar. Regler kring löner och arbetstid är bättre formulerade och det finns större chans att göra lokala överenskommelser i företagen mellan arbetsgivare och medarbetare.

Vad händer närmast?
— Vi kommer att träffa medlarna i morgon (torsdag) förmiddag. De träffar även Byggnads då.