Nyheter

Framsteg i hur betong beter sig

Betongframsteg. Bild: Thomas Concrete Group

Hur betongens framtida hållfasthetsutveckling ser ut kan nu Thomas Concrete Group och dotterbolaget Thomas Betong svara på. Med hjälp av AI kan man nu mäta hållfastheten i realtid.

Vad det handlar om är att i realtid få en prognos för betongens framtida hållfastighetsutveckling. Något som, enligt betongaktörerna, byggbranschen länge har efterfrågat och ingen hittills har lyckats lösa.

Prognosen bygger, enligt pressmeddelandet, på digital hållfasthetsmätning med sensorer i betongen, stor mängd historiska data från tidigare mätningar, samt väderprognos för kommande dagar. Utifrån dessa data kan man sedan prognostisera betongens härdningsprocess. Genom att i realtid följa prognosen kan också arbetet på byggarbetsplatsen bättre planeras. Förutom att man ser hur betongens hållfasthet utvecklas

–Tack vare detta kan man vid behov vidta åtgärder för att säkra gjutningens kvalitet och undvika till exempel sprickbildning. Byggprocessen kan också effektiviseras genom att man i förväg kan ta beslut gällande kommande behov av resurser på byggarbetsplatsen så som personal, hyrd utrustning och annat vilket sparar både tid och pengar, säger Lennart Björnström, CIO and Head of Business Development för Thomas Concrete Group.

Att mäta hållfasthet i realtid är inte nytt, men att med hjälp av AI  och framtida väderdata tillhandahålla en prognos av betongens hållfasthetsutveckling i realtid ska däremot vara något som aldrig tidigare gjorts.

Datan samlas in med hjälp av sensorutrusning och där samarbetar aktörerna med danska Sensohive. Prognostiseringen av betongens hållfasthetsutveckling finns som digital tjänst i företagens kundportal.

– Den digitala prognostiseringen är ännu en viktig milstolpe för oss då vi ännu en gång visar att vi ligger i framkant inom teknikutveckling och hållbarhet i vår bransch, säger Hans Karlander, vd på Thomas Concrete Group som bland annat även var först i landet med att erbjuda klimatförbättrad betong.