Nyheter

”Från början ville jag bli arkitekt”

JM-chefen Zdravko Markovski föddes in i byggbranschen.

— Min farfar var målare och pappa var rörmokare så det var naturligt. Fast egentligen ville jag helst bli arkitekt, berättade han under en utfrågning på torsdagens Byggvärlden lounge.

Zdravko Markovski är chef för JM:s största affärsenhet, JM Bostad Stockholm. Av byggföretagets ungefär 1 800 medarbetare är han chef över cirka 1 000. Men från början ville han bli arkitekt.

— Fast det var för lite matematik i den utbildningen så jag blev ingenjör istället, berättade Zdravko Markovski, som sedan examen varit JM trogen.

Zdravko Markovski föddes i Makedonien och kom till Sverige som treåring. Hans bakgrund är ofta något som hamnat i fokus i intervjuer med journalister. Utfrågaren Fredrik Karlsson, undrade om JM-chefen tröttnat på det.

— Ja, lite har jag tröttnat på det. Det är konstigt när jag ska representera alla invandrare som är en så diversifierad grupp. Och alla är vi ju mer än en viss identitet. Fast om jag å andra sidan kan vara en förebild så är ju det bra, sade Zdravko Markovski, som också fick frågor om byggbranschens utmaningar inför framtiden.

— Vi behöver bland annat jobba mycket med kundrelationerna. Det är en bit kvar trots att vi tänkt på detta ett tag nu. Speciellt är det viktigt när vi pratar med privatpersoner som ska köpa bostäder. Vi kan inte förvänta oss att de ska kunna allt.

Zdravko Markovski kom också med ett utspel.

— Byggbranschen tar för lite betalt för sina produkter. Vi levererar väldigt bra tjänster, förutom det som visas just nu på tv en gång i veckan i Fuskbyggarna. Fast personerna som hamnar i programmen tillhör å andra sidan inte byggbranschen, sammanfattade han.