Nyheter

Från hockeyproffs till snickarlärling

Efter 20 år som ishockeyspelare har Adam Masuhr sadlat om till snickarlärling. Foto: Viktor Larsson

Från meriterad veteran till nyfiken lärling. När Adam Masuhr fick ge upp hockeykarriären på grund av en fotskada valde han att bli snickarlärling.
– Jag har alltid velat vara i hantverkarbranschen, säger han.

I hockeysverige tillhör 38-årige backklippan Adam Masuhr veteranerna med både utlandskarriärer, SM-guld och finska mästartitlar på meritlistan. MoDo och Brynäs är några av klubbarna han spelat för, men de senaste tre åren har han representerat Mora IK, där han haft förtroendet som lagkapten.

– Det är svårt att värdera vad som varit roligast i karriären. SM-guldet med MoDo är jag stolt över, men det var också roligt att vara med och spela upp Mora i SHL, säger den meriterade backen.

Inför årets säsong blev han dock tvungen att ta det tunga beslutet att lägga skridskorna på hyllan. En fotskada som han dragits med i flera år stoppade honom från att satsa ytterligare en säsong.

– För några år sedan fick en skena över skridskon som skar upp foten, och nu funkade det helt enkelt inte längre. Jag har spelat hockey på heltid sedan jag var 17 år och har verkligen tyckt om mitt jobb.

När Adam Masuhr nu sadlar om blir det som snickarlärling hos Bröderna Hamrén i Dalarna får han acceptera en ny position – nybörjare istället för proffs.

– Jag håller på och utbildar mig, går igenom lärlingsprocessen och genomför olika utbildningar. Det är många olika steg och det är mycket korvstoppning. Jag känner mig verkligen som en liten pojk som tycker att allt är nytt och spännande men som har mycket kvar att lära, säger Adam Masuhr.

Som kroppsarbetare med vana av lagarbete tyckte han att det kändes naturligt att söka sig till något hantverksyrke. Adam ser stora likheter mellan ishockeyn och byggbranschen.

– Båda branscherna bygger på teamkänsla, att man skapar något tillsammans. Det är också fysiska yrken för oss som gillar att använda kroppen och där man har nytta av en bra grundfysik. Det är ganska många idrottare som söker sig till hantverksyrken, och här på firman är vi flera hockeyspelare.

Bröderna Hamrén, med säte i Orsa, jobbar främst lokalt med husbyggnation, både nyproduktion, ombyggnation och renoveringar. Adam får gå parallellt med kollegorna och lära sig av dem.

– Jag har snickrat en hel del hemma med farsan. Dessutom har brorsan jobbat som snickare i alla år. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att hålla på, och nu känns det jätteroligt att jag fått den här chansen. Jag har ju funderat över vad jag skulle göra efter hockeykarriären, det här valet känns helt rätt för mig.

Som hockeyspelare har Adam Masuhr åkt på en del smällar. Efter 20 år i hetluften på isrinken har han, utöver fotskadan, bland annat råkat ut för tandskador. Även byggbranschen är ju olycksdrabbad, något som Adam är medveten om.

– Jag är medveten om riskerna men ser till att förebygga olyckor genom att utbilda mig, gå de utbildningar som finns och få licenser för olika maskiner.

Som hockeyspelare är du känd för dina hårda slagskott. Är det en styrka du har användning av på bygget?

– Jag har mer användning av att ha spelat i ett lag. Att fungera i grupp, samarbete och komma överens har man vinning av i arbetslivet.

Kommer du sakna alla roadtrips till bortamatcher nu när du snickrar lokalt i Dalarna?

– Jag kommer garanterat att sakna att åka iväg med laget på matcher. Det är en så stor del av jobbet som hockeyspelare. Men det finns fördelar med att jobba på hemmaplan också.

Vad är det bästa med ditt nya jobb?

– Jag gillar att hålla i gång, jobba med kroppen och händerna och att få skapa något. Variationen i yrket är också något som tilltalar mig. Nu ser jag fram emot att få lära mig det här jobbet.