Nyheter

Från protester till prisbelönt

Nästan varje byggprojekt väcker allmänhetens ilska. Speciellt i rika områden. Men ogillande förvandlas lätt till acceptans. Ett exempel är det nya biblioteket i Halmstad. <br></br> — I dag tycker de flesta att huset är kanon, säger Rikard Ahlg

En glasfasad som modigt sträcker sig ut i Nissan. En prisbelönt mötesplats och ett landmärke på tre våningar. Halmstads nya bibliotek invigdes för ett par år sedan och har redan blivit en naturlig knutpunkt.
— De flesta Halmstadsborna är nog nöjda, säger Rikard Ahlgren.

Men processen har inte varit helt friktionsfri. När projektet presenterades väcktes oroliga röster. Speciellt handlade protesterna kring den del av byggnaden som sticker ut i Nissan.

— Vi tyckte att det störde vår verksamhet. Men nu anpassar vi oss efter det som blivit, säger Peter Severinsson, ordförande i Halmstads kanotklubb.

Att allmänheten reagerar på nya projekt är vanligt. Inte minst gäller detta för både Stockholm och Göteborg.
— Det kan till exempel handla om annorlunda byggnader som sticker ut. För några år sedan vart det reaktioner när en person ville bygga en helt rund villa. Det tyckte inte grannarna om, säger Lars Ivarsson, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad.

Enligt Lars Ivarsson är det ofta byggnader som kan sänka värdet på den egna bostaden som väcker reaktioner. Behandlingshem och liknande institutioner är därför känsliga projekt.

Bengt Andrén, planchef på stadsbyggnadskontoret i Stockholm anser att i stort sett alla nya projekt väcker allmänhetens protester. Just här har också allmänhetens reaktioner väckt så mycket tankar att stadsbyggnadskontoret satt igång en stor undersökning. Grannar till 20 000 lägenheter som började byggas förra året ska intervjuas. Undersökningen beräknas bli klar om några år.

— Vi har funderat på allmänhetens reaktioner. De är så extremt vanliga och ofta vänder man sig mot förändringen i sig. Kanske finns misstänksamheten som ett arv från miljonprogrammen, säger han och tillägger att det finns en koppling i antalet protester och allmänhetens utbildning.
— I attraktiva områden med en välutbildad allmänhet är det svårast att få till stånd nya projekt. Här är man mest motiverad och kunnig i att få sin röst hörd, säger han.

Bengt Andrén är dock övertygad om att de flesta som är misstänksamma i början av ett projekt är nöjda efteråt.

I Halmstad har också protesterna tystnat. Och bibliotekets balkong har fått oväntade användare.
— Ja efter invigningen ringde man från kanotklubben. De vill använda utsikten för att övervaka en tävling de hade, säger bibliotekschefen Anette Hagberg.

Halmstads Bibliotek

Invigdesi januari 2006.

Har tre våningsplan. Total yta är cirka 8 000 kvadratmeter.

Biblioteketvilar på 445 pålar nedslagna till fast berggrund. En del av byggnaden sträcker sig ut över vattendraget Nissan.

Byggherre: Halmstad Kommun.

Arkitekter: Schmidt, Hammer & Lassen.

Byggentreprenad: Tage & Söner Byggnads.

Byggkostnad:Cirka 178 miljoner kronor.