Nyheter

Från Skellefteå till Ghana

En del nöjer sig med enkla projekt på skolan. Planerna för eleverna på byggprogrammet i Skellefteå sträcker sig längre än så. Ända till Ghana faktiskt.

— Vi har inte bara suttit och läst i böcker utan lärt oss många andra saker, till exempel att göra en hemsida och broschyrer. Vi har också varit ute på olika mässor och möten för att prata om projektet, förklarar byggeleven Fredrik Andersson.

Tillsammans med sina klasskamrater på Kaplansskolans byggprogram årskurs tre, har han arbetat för att få åka till Ghana i mars 2009. I byn Anfoega ska de nämligen bygga en yrkesskola för flickor. I dag finns det en liten skolbyggnad som ska byggas ut och byggas om. Med den nya utbyggnaden omfattar bygget drygt 200 kvadratmeter. Sammanlagt blir eleverna där i ungefär tre veckor.

— Idén att åka till Ghana kommer från tidigare elever på samhällsprogrammet som för några år sedan, i ett samarbetsprojekt, tog reda på vad byn behövde. De eleverna hann gå ut men nu har vi tagit vid, säger Anna-Karin Sundqvist, en av lärarna som följer med på resan.

Jag har hört att Henning Mankell är inblandad i detta, hur då?
— Vi ska inte bara bygga utan också fortsätta med att gå i skolan där nere. Han har därför bidragit med böcker som vi ska läsa där nere. Och då handlar det alltså inte om några Wallanderböcker utan böcker om Afrika.

I nuläget har eleverna samlat ihop 710 000 kronor till projektet. För att det ska gå runt krävs ytterligare 40 000 kronor.
— Vi tror att det går. Företagen här har varit väldigt generösa, avslutar Anna-Karin Sundqvist