Nyheter

Från skiss till inflyttning

Alexandra Laurén. Foto: Anna Sjöström.

Alexandra Laurén, regionchef för Skanska Nya Hem Stockholm, har gått från teknik och produktion till bostadsutveckling under sina år på Skanska.
– Man får vara med från skiss till inflyttning. Det är en rolig och givande verksamhet att vara med och skapa gröna attraktiva hem till andra, säger hon. 

Alexandra Laurén har haft posten som regionchef för Nya Hem i cirka ett år nu.

– Det har varit ett roligt och lärorikt år som gått väldigt snabbt. Det är en väl fungerande enhet som var lätt att komma in i och till att börja med handlade det om att lyssna av och se vad som fanns på agendan och i vilken ordning det skulle prioriteras, säger Alexandra Laurén.

I sin roll har hon och hennes organisation bland annat ett nära samarbete med kommuner och politiker.

– Bostadsbyggandet måste grunda sig på ett gott samarbete mellan olika aktörer. Politikerna vill ha fler bostäder och vi vill bygga. Då gäller det att ha en bra dialog och ta reda på vad politikerna vill och hur vi kan göra för att komma dit. Vi behöver hela tiden ha fokus på ”hur vi kan bidra för att bli de samhällsbyggare vi vill vara.”

Atrium på Kungsholmen, Liljekonvaljen i Järvastaden och Annedals Entré är några bostadsprojekt som är under produktion..

– Vi vill skapa något som är hållbart såväl med hänsyn till energianvändning som till kvalitet och utformning. Lägenheterna ska vara tidlösa och kännas attraktiva under många år framöver.

Vad har varit roligast under året på Nya Hem?

– Allt jag lärt mig, att jag känner att jag kan bidra med något och att få vara med i hela processen från skiss till inflyttning. Det är en rolig och givande verksamhet att få vara med och skapa gröna attraktiva hem till andra.

Hon fortsätter:
– Jag är väldigt nyfiken av mig och jag ser till att lära mig nya saker varje dag. Den dag jag inte gör det är nog den dag jag slutar trivas på jobbet.

Hur är det att jobba med Stockholmsregionen, där bostadsbristen är som störst?

– Det är en utmaning. Här finns en stor efterfrågan och vi försöker jobba så effektivt som möjligt utifrån det markinnehav vi har. Ett första steg är att se till att vi hela tiden har mark att bygga på

Alexandra Laurén började på Skanska 1997, som huskonstruktör.
– Jag har ett stort teknikintresse och då blev det naturligt att välja naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Jag tyckte, och tycker, att det är intressant med bygg och anläggning så efter gymnasiet studerade jag till högskoleingenjör, säger Alexandra Laurén.

Några år senare blev hon gruppchef för Skanska Teknik. Sedan följde några år som teknikchef inom Skanska Stomsystem och 2010 blev hon distriktschef inom region Hus Stockholm Bostäder.
Att sedan ta steget till regionchef för Skanska Nya Hem Stockholm, där hon efterträdde Björn Mattsson, såg hon som naturligt.

– Jag har varit ansvarig för en enhet som driver bostadsentreprenader under flera år och det kändes rätt att gå vidare till att ansvara för Skanskas egen bostadsutveckling, säger Alexandra Laurén.

Hur är du som chef?
– Rätt coachande. Jag lyssnar av och säkerställer att vi har med all kompetens vi behöver innan vi tar beslut. Jag är inte inne i detaljer och styr och jag försöker vara lyhörd. Jag tycker också att det är väldigt viktigt att dra nytta av de olikheter som finns inom gruppen vad gäller kompetens och bakgrund. Det roligaste är när man får andra att växa och när man levererar resultat och det är min stora uppgift som chef. Men man måste hela tiden jobba på att utveckla sitt ledarskap, säger Alexandra Laurén.

Vad efterfrågas av kunderna i dag?
– Jag upplever att det är ett ganska brett spann. Men en trend är att familjebildarna i större utsträckning stannar kvar inne i stan och vi behöver därför få fram yteffektiva lägenheter. Vi vänder oss ofta till vår bopanel för att höra vilka prioriteringar de har, säger hon.

Något som också efterfrågas allt mer är miljövänliga boenden.
– Vi vill vara en förebild när det gäller grön utveckling, och vår ambition är att vara ledande inom miljö och att bygga Svanenmärkt. Vi har valt att arbeta med Svanen eftersom det är välkänt och innebär både miljövänliga material och en bra inomhusmiljö.

Att jobba grönt innebär en ständig utveckling.
– Normerna skärps hela tiden och det som var grönt för några år sedan kanske inte är grönt i dag.

Är miljön den största utmaningen just nu?

– Miljöfrågan är snarare en möjlighet än en utmaning. Jag skulle säga att den största utmaningen är att få mark att bygga bostäder på och få igenom detaljplaner utan att det tar för lång tid. Vår uppgift är att bygga miljövänliga boenden som är så attraktiva att folk vill bo i dem, säger Alexandra Laurén.

 

FAKTA

Namn:Alexandra Laurén
Ålder: 40 år
Gör: Regionchef för Skanska nya hem Stockholm.
Utbildning: Högskoleingenjör, vid Mälardalens högskola i Västerås.
Familj: Gift och har två barn.
Bor: Villa i Sigtuna.
Intressen: Träna. Gillar att springa, och gärna långt. (Sprang två marathon under 2014.) Umgås med familjen, resa, åka skidor.
Gör helst en ledig dag: Tränar eller är ute i naturen. Vi bor nära Mälaren och är det fint väder är det kul att ta en sväng med båten.