Nyheter

Från stopp till rekordnivå

Förra året slog vd:n för Järntorget Bostad larm om att bostadsmarknaden hade tvärnitat. Men nu rapporterar företaget i stället ett försäljningsrekord. <br></br> — Intresset är väldigt mycket större än i höstas, säger Martin Arkad.

Järntorget Bostad bygger och säljer bostäder i Stockholms län. Sedan årsskiftet har Järntorget Bostad sålt eller fått bokningar på 50 bostäder. Det innebär försäljningsrekord för de senaste åtta veckorna.

— Det är de bästa åtta veckorna vi någonsin har haft. Det handlar om bostadsrätter, villor och någon tomt som är sålda eller bokade, säger Martin Arkad, vd på Järntorget Bostad.

Han är särskilt glad över att företaget säljer bostäder i projekt som ännu inte har byggstartats.
— Under hösten sålde vi en och annan lägenhet i projekt som var nästan färdigställda. Då kan kunden sälja sin gamla lägenhet i samma marknad. Men i projekt som inte har startat än är det längre till inflyttning och då upplever kunden en större risk, säger han.

Järntorget Bostad ser det förnyade intresset som ett positivt tecken och hoppas nu dra igång tre nya byggprojekt, om totalt cirka 100 bostäder, under året.

— Vi är jätteglada över att kunderna har kommit tillbaka, men samtidigt är vi lite försiktiga. Det kan vara så att arbetsmarknaden blir sämre och att folk blir mer försiktiga längre fram, säger Martin Arkad.

Är det här ett tecken på att konjunkturen håller på att vända?
— Det är för tidigt att svara på, säger Martin Arkad.

I slutet av förra året varnade Martin Arkad för att vi bara hade sett början på byggkrisen. Han sa då att han inte kände till något projekt som hade byggstartats under årets sista kvartal, och befarade en enorm utslagning i byggmaterialbranschen ett år senare.

— Tvärstoppet finns fortfarande kvar. Det startas få nya projekt, så problemet kvarstår. Vi har tappat ungefär tre kvartal, så hålet kommer finnas där för byggmaterialleverantörerna när de ska in i produktionsledet om ett halvår. Men om marknaden tar fart nu kommer problemen att minska väldigt mycket.

Han menar att tvärstoppet är ett samhällsproblem eftersom en ojämn arbetsbelastning är ineffektiv för alla parter och att företag som tvingas varsla personal kommer att förlora sina unga anställda.

— Om de byter bransch så har vi förlorat dem när konjunkturen vänder igen, säger Martin Arkad.