Nyheter

Från toalett till bostadsrätt

Fabriken har blåsts ur och byggs nu om. Foto: Susanne Bengtsson

Nu pågår omvandlingen till 240 bostadsrätter.
Blå Eken, en av alla bostadsbyggare i Gustavsbergs hamn, har antagit utmaningen att rusta den gamla k-märkta sanitetsporslinsfabriken.

När man passerar porslinskvarteren i Gustavsberg möts man av ett gigantiskt betongskelett. Det är stommen till den gamla – och nu urblåsta – sanitetsfabriken, som håller på att byggas om till bostäder. I fabriken från 1939 tillverkades wc-stolar, handfat och bidéer fram till 2014.

När ägaren Villeroy & Boch, som köpt fabriken av Kooperativa Förbundet, meddelade att tillverkning skulle flytta blev det startskottet för ett av Värmdös största stadsutvecklingsprojekt genom åren. I de gamla porslinskvarteren planeras nu för cirka 1500 nya bostäder.
– Det här är det största projekt vi jobbat med, säger Martin Steen, projektledare och delägare i byggföretaget Blå Eken som tagit sig ann utmaningen att bygga om den gamla k-märkta fabriken till lägenheter.

I byggrätten ingår, utöver fabriken, även ett av lanterninhusen. Totalt handlar det om cirka 17 000 kvadratmeter. Fabriksbyggnaden är 160 meter lång och har byggts om och på under åren. Att få tag i ritningar på den gamla byggnaden har varit svårt.
– Fastigheten var i sämre skick än vi trodde och därför har mycket arbete lagts på att förstärka stommen. Vi har bland annat gjutit ett nytt mellanbjälklag, 60 nya pelare samt förstärkt konstruktionen med 20 vindkryss av stålbalkar mellan våningsplanen. Vissa fasader var i så dåligt skick att vi fick tillstånd att riva dem, berättar Martin Steen.

Förstärkning av konstruktionen har varit en av utmaningarna i projektet. Att byggnaden är K-märkt ställer också krav.  Omvandlingen måste ske varsamt.  
– Vi platsbygger allting. Eftersom huset har variationer, och taket och delar av fasaden är på plats, så går det inte att jobba med standardiserade moduler.

Man kommer också att bygga på två plan på den befintliga fabriksbyggnaden. Lägenheterna i nybyggnaden på taket blir större än fabrikslägenheterna och får kungsbalkonger och takterrasser med sjöutsikt. Högst uppe på taket blir det en gemensam takterrass för föreningen.
– Påbyggnaden ska få ett överhäng på nio meter, men huset håller egentligen inte för det varför vi får välja en lösning med pelare, något som vi nu diskuterar med kommunen.

Det arkitektoniska uttrycket är viktigt för Blå Eken. Visionen är att skapa unika bostäder med stora krav på innovativa och högkvalitativa lösningar. Att bevara fabrikens kraftfulla, storskaliga och industriella karaktär är en självklarhet. Detaljer som stora fönster, generös takhöjd och takbalkar bevaras för att vittna om byggnadens historia. För att ta tillvara på takhöjden kommer de mindre lägenheterna att få loft vilket skapar en studiokänsla.
– Vi vill vara stolta över det vi gör. Vi vill skapa något unikt. Modulbostäder finns det andra som bygger, säger Martin Steen som själv är arkitekt.

Han är en av tre bröder som driver Blå Eken, det stockholmsbaserade byggföretaget som från början varit nischade på vindsvåningar och komplexa påbyggnader. Men i takt med att priserna på råvindar och platta tak skjutit i höjden har man vidgat verksamheten. Komplexa byggprojekt, innovativa lösningar och platsbyggt är fortfarande ledorden. Bland de mer spektakulära projekten kan nämnas påbyggnaden av 18 tvåvåningsradhus på hustak i en vertikal fastighetsbildning i centrala Norrtälje.
– Vi är en liten organisation. Vi prioriterar att ha kontroll på hela processen och vi vill äga problemen själva. Vi jobbar med inhyrd personal som har jobbat åt oss i många år.

Kvalitet är också något som är viktigt för Blå Eken.
– Vi håller en hög kvalitet på inredning. Däremot skippar vi tillvalen eftersom tillval bara kostar en massa pengar. I sanitetsfabriken finns två varianter av köksluckor, men annars är allt standard.

 

70 procent består av små lägenheter, 1-2 rok. Den minsta är 24 kvadrat med 7,5 kvadratmeter loft och kostar 1.175.000 kronor. De dyraste lägenheterna i fabrikshuset består av 4 rok och kostar dryga 4,3 miljoner kronor. Från början var tanken att skapa en tredimensionell bostadsbildning där det kommunala bostadsbolaget gick inte och köpte de fyra första våningarna och hyrde ut dem som hyresrätter.

–Den kommunala processen blev för långdragen. Nu blir det bostadsrätter på alla våningsplan, och försäljningen går över förväntan. På två visningar har vi sålt 165 lägenheter. Det är full gas från alla aktörer här i porslinskvarteren och det beror nog på att försäljningen gått så pass bra. Vi har jobbat på med produktionen hela sommaren.

Första inflyttning i fabrikshuset beräknas ske om ett år, och sista etappen ska vara färdigt om två år.

Projektet kan beskrivas som ett stycke svensk industrihistoria i ny skepnad när en fabrik för tillverkning av toaletter nu blir till unika bostadsrätter! Traditionen kommer att göra sig påmind.
– Självklart kommer vi att ha Gustavsbergsporslin i badrummen. 

FAKTA GUSTAVSBERG
Området vid Gustavsbergs hamn, i de gamla porslinskvarteren, ska växa med cirka 1500 nya bostäder, uteserveringar och promenadstråk längs vattnet och ett kulturcentrum.
Byggherrar för bostäderna i området är bl a: Ikano Bostad, JM, Blå Eken, Järntorget, Stena Fastigheter, Riksbyggen, SKB.

HISTORIA
Företaget Gustavsberg har funnits på orten sedan 1640 då man inledde produktion av tegelstenar.
Tillverkning av porslin började år 1825 och tillverkning av bruksföremål i plast startade 1945.
Tillverkningen av sanitetsporslin inleddes 1937.
År 2014 startade rivningen av vissa fabriksbyggnader.
Det aktuella Fabrikshuset uppfördes år 1939 för att rymma tillverkningen av sanitetsporslin.
Byggnaden ritades av den kände arkitekten Olof Thunström.
Fabriken utgjordes till en början av en lägre del där produkterna formades och brändes i ugnar samt en högre där sanitetsporslinet efterbehandlades och lagerhölls.
Högdelen var till att börja med endast två våningar, på 1960-talet byggdes huset på med ytterligare två våningar.
De senaste åren innan nedläggning hade man en produkution om cirka 225 000 toaletter per år i fabriken.
I maj 2015 hölls den officiella invigningen av Villeroy & Boch Gustavsbergs nya logistik- och monteringsanläggning på Ekobacken i Gustavsberg

Källa: Gustavsberg och Värmdö kommun