Nyheter

Fransk byggmässa <br></br> i motvind

I år arrangeras världens största byggmässa, Batimat, i Paris. Arrangörerna har inte bara en lågkonjunktur och finanskris emot sig, utan även den konkurrerande mässan Intermat.

Batimat arrangeras varannat år i Paris. Årets upplaga går av stapeln den 2-7 november. I dag, torsdag, ordnades en presskonferens i Stockholm om mässan.

I år har arrangören av mässan, Reed Expositions, haft extra stor otur. Dels har den en lågkonjunktur och finanskris att tampas med, dessutom arrangeras den konkurrerande mässan Intermat samma år.

Intermat materialproducenter och Reed Expositions förväntar sig ett minskat intresse för Batimats maskin- och verktygsektion.

— Var sjätte år krockar mässorna. Vi kommer se i nästa vecka hur intresset för Intermat påverkar intresset för Batimat. Om företagarna inte har träffat de kunder som de vill på Intermat kommer de även att anmäla sig till Batimat, säger Virginie Ktorza Malet, internationell kommunikationsansvarig för mässarrangören Reed Expositions.

Men trots motvinden är 80 procent av mässytan uppbokad av 1 350 företag. År 2007, när Batimat arrangerades senast, lockades 2 700 utställare och 447 700 besökare till mässan.

— 80 procent är en bra siffra så här års. Vi är naturligtvis optimistiska och hoppas kunna boka de resterande 20 procenten före november, säger Virginie Ktorza Malet.

48 länder var representerade på utställarsidan år 2007. I år strävar arrangörerna efter att öka det internationella inslaget på Batimat, både på besöks- och utställarsidan.

— Det är orsaken till att vi kommer till Sverige. Vi ska också resa till Marocko, Algeriet och Tunisien, eftersom de inte är påverkade av krisen, säger Virginie Ktorza Malet.

Enligt arrangören kom ett tiotal utställare och 300 besökare från Sverige till Batimat år 2007.

Mässan delas in i sju olika avdelningar; material, snickeri och dörrar, inredning, maskiner och verktyg, hållbart byggande, IT och service.