Nyheter

Fransk storkoncern utmanar svenska takläggare

Den franska koncernen Soprema Group har nyligen etablerat sig i Stockholm och blir en direkt utmanare till Trelleborg, Icopal och andra som tillverkar takläggningsduk.

– Vi har redan kunder i Skandinavien och märker en ökad efterfrågan på våra produkter, säger Antoine Willems, chefen för det nya kontoret i Älvsjö söder om Stockholm.

Och det inte bara inom hus, kontor och andra fastigheter ovan jord som Soprema har upptäckt de potentiella kunderna.

– I Sverige och Norge planeras åtskilliga tunnelbyggen framöver. Också där räknar vi med en marknad, säger Antoine Willems som nyligen flyttat till Stockholm från Belgien.

Den närmaste framtiden kommer han att anställa säljare och marknadsfolk till kontoret. Folk som ska jobba över hela Skandinavien.

Soprema har levererat takläggningsprodukter som dukar och membran till flera spektakulära byggen runt världen, till exempel EU-parlamentet i Strasbourg, OS-arenan i Beijing, Eiffeltornet och Washington Bridge i New York. I Sverige har man levererat till Hasselblads huvudkontor i Göteborg, till TV-huset samma stad och till Stockholmsmässan.

– Riktigt spännande att en sådan leverantör etablerar sig Skandinavien. Jättekul faktiskt. Den här branschen är sannerligen i behov av konkurrens, säger Saki Boukas, chef för NCC:s internationella inköpsgrupp — som bland annat jobbar med att försöka få utländska leverantörer att slå sig ner i Sverige.

Det franska bolaget, som är familjeägt, bildades 1908. Idag har man över 4 000 anställda i 80 länder. Tillverkningen sker i 17 fabriker i världen, de flesta i Frankrike, Nederländerna, Belgien, Tyskland och Italien. Totalt tillverkar man 150 miljoner takläggnings- och tunnelmembran om året. Av bitumen likväl som olika syntetmaterial..

Enligt företaget självt tillhör man de tre stora tillverkarna av takläggningsprodukter. När det gäller membran till tunnlar är man världsledande, enligt Antoine Willems.