Nyheter

”Friare hyressättning positivt för byggandet”

Sveriges Byggindustrier är positiva till förslagen i utredningen om EU, allmännyttan och hyrorna. <br></br> — En friare hyressättning är en förutsättning för att få en bättre fungerande bostadsmarknad, vilket i sin tur gynnar byggandet av bost

Förslagen till förändringar av de allmännyttiga bostadsbolagens villkor och hyressättningen i Sverige är positivt, anser Sveriges Byggindustrier, BI.

— De är ingen ”vattendelare”, men vi rör oss med små steg i rätt riktning, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.
— Det här är ett steg mot en friare hyresmarknad utan svarthandel med hyreskontrakt och med kortare bostadsköer. Det gör att vi kan få ett ökat byggande av hyresrätter.

Även om det mesta i utredningen redan läckt ut innan presentationen på fredagen, tycker Björn Wellhagen det är bra att nu få korten på bordet.
— Det gjuter förhoppningsvis lite olja på vågorna att utredningen är tydlig i att hyreshöjningar ska ske i långsam takt och att de kommer att beröra en minoritet av landets hyresgäster. Tonläget har på sina håll varit väldigt högt och väckt oro i onödan, anser han.