Nyheter

Friska företag är vinnare

Det masseras, gympas och hälsocoachas som aldrig förr på svenska företag men det finns mer att göra. <br></br> — Det är för många som sitter för stilla eller äter för dåligt, säger Nils Ahlsell, leg kiropraktor och vd på friskvårdsföretaget Ni

Det var på 1980-talet som Susanne Lanefelt skrek kniiip i var svensks tv-ruta och jagade upp mången soffliggare ur sin vågräta ställning. Men enligt Nils Ahlsell är det först de senaste åren som hälsomedvetenheten slagit igenom på allvar.

— Det var inte länge sedan okunskapen var total. Man pratade om att äta fyra gånger om dagen och inget mer. Idag vet många hur viktigt det är att röra på sig och att äta bra, även på jobbet, säger han.

Men fortfarande är det, enligt Nils Ahlsell, alltför många som stressar, sitter still och äter för mycket.
— Jag säger ofta till folk jag ska hjälpa att de ska ta mindre portioner. Det brukar komma som en överraskning.

Nils Ahlsell hjälper en rad företag med att förbättra medarbetarnas hälsa. Bättre fysik ger ett ökat välbefinnande och bättre prestationsförmåga. Den vanligaste sorten av friskvård på ett företag är massage. Större arbetsplatser har ofta gym eller liknande lokaler där man kan motionera. Något som blir allt vanligare är användandet av en hälsocoach.

— Fördelen med en hälsocoach är att du får en person som kan lägga upp en strategi som passar just dig.

Stress är en vanlig skurk när hälsan fallerar. Nils Ahlsell har ofta upplevt hur medarbetare på företag tar med sig mobilen in till massagen för att kunna jobba samtidigt.

— Om syftet med en massage är avslappning så är dessa människor för stressade. För en massör är det svårt att påpeka detta men en hälsocoach kan resonera med medarbetaren, förklarar Nils Ahlsell.

Kan behovet av friskvård variera i olika branscher?
— Ja, tjänstemän behöver ofta tänka på att röra sig mer medan till exempel byggarbetare rör på sig men äter väldigt dåligt.

Enligt Nils Ahlsell har chefer en viktig roll när ett företag ska bli friskare.
— En chef är en förebild. Vad han eller hon gör spelar stor roll för hur resten av medarbetarna beter sig. Faktum är att många toppchefer är extremt hälsosamma. Det är snarare mellancheferna som inte sköter sig, säger han.

Finns det gränser för vad företagen ska lägga sig i?
— Nej. Det kan vara känsligt att prata om till exempel övervikt men man gör faktiskt personen en tjänst om han eller hon kan få en ny livsstil. Sedan kan såklart ingen tvingas till något.

Finns det risker?
— Att inte anställa personer som inte är tillräckligt hälsosamma är att gå för långt. Men ett företag och medarbetarna har så mycket att vinna på ett bra friskvårdsarbete.

Nils Ahlsells tips för friskvårdstörstande företag:

1. Börja med kunskapshöjande samtal.

Anlita experter som kan inspirera. Målet ar att medarbetarna ska rannsaka sig själva.

2. Sätt i gång med det vardagliga arbetet.

Anlita en hälsocoach som kan ge individuell rådgivning.

3. Livsstilen är viktigare än arbetsmiljön.

Bra stolar och ren luft i all ära. Det viktigaste är att medarbetarna rör på sig.
— Själv sitter jag på en pinnstol på mitt kontor, säger Nils Ahlsell.