Nyheter

Fulladdad mässa slog upp dörrarna

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg. Foto: Anna Sjöström

Nordbygg 2018 har nu slagit upp dörrarna.
På utställarlistan finns över 900 företag, varav cirka 200 är utländska.
–  Vi har en mässa med enorm bredd och som täcker alla områden inom branschen. Här finns möjlighet att se vilka nyheter marknaden erbjuder, träffa experter, nätverka och utbyta kunskaper, sa Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg när han på en pressträff presenterade årets mässa.

Av de 900 företagen är 25 procent nya för årets mässa och antalet utländska utställare har fördubblats mot senaste gången Nordbygg arrangerades. I år deltar fem handelskamrar med egna nationsmontrar: Tjeckien, Estland, Lettland, Bayern och Österrike. 
–  Huset är laddat med företag och montrarna är laddades med det senaste, sa Peter Söderberg.
Fokusområden i år är rekrytering, digitalisering, jämställdhet och beställarrollen.  Med på pressträffen fanns också ett antal representanter från arrangörsgruppen.

Jaana Petherbielke, som representerar energi- och miljötekniska föreningen pratade om beställarrollen och tipsade beställare att öka samverkan och kompetensen för att kunna ställa skarpare krav när man beställer.
Pär Jonasson, pressansvarig på mässan, frågade varför det är viktigt att vara med på Nordbygg.
–  Det är en ypperlig möjlighet att träffa hela branschen, ha en dialog, utöka nätverket, och se vad som är nytt och vad som kommer framöver. Det är väl därför Nordbygg är så stort som det är också, svarade Jaana Petherbielke.

Anders Mårtensson, VVS-fabrikanternas råd, pratade om rekryteringsbehovet och att behovet är kompetens är enormt inom alla led.
–  Och det kommer det att vara under en lång tid. Dels kommer det att byggas nytt, men även renoveringsbehovet kommer att öka.
Han tyckte att besökare skulle ta chansen att öka kunskapen när det kommer till energismarta lösningar när det kommer till installationsprodukter.
–  Hus ska leva under många år och om det sparar energi så gagnar det alla under en lång tid.
Anders Mårtensson avslutade:
–  Nordbygg är en fantastisk arena. Genom att komma hit och titta på bredden så öppnar man upp sig och tänker i nya banor och ser alternativ.

Jämnt på jobbet är en satsning mot sexism och ojämställdhet inom byggsektorn, på initiativ av Svensk Byggtjänst.
–  Vi ska se till att frågorna lever och hitta långsiktiga och strukturerade metoder att arbeta med frågorna, sa Urban Månsson, Svensk Byggtjänst.
Arbetet sker genom bland annat förmedling av information och kunskap, träffar, utskick av nyhetsbrev och det finns också planer på att göra en undersökning om hur det står till i branschen.
– Vi måste också titta på kompetens och rekrytering. Ser man på fördelning i branschen så har vi ett gigantiskt arbete att göra. Men det jobbas på det från flera håll och finns flera bra initiativ, bland annat Stoppa Machokulturen som driva av Byggcheferna och Byggnads.
Han tycker att Nordbygg är ett effektivt sätt att träffa människor.
–  Jag tycker man ska vara tidseffektiv och planera sina dagar, vilka man vill träffa, vilka seminarier man vill lyssna på, vilka montrar och produkter man vill se. Utnyttja att allt samlas på ett ställe sa Urban Månsson.

Britta Permats, Svensk Ventilation, tipsade om flera seminarier under Nordbygg, alla med fokus på digitalisering och digitala processer. –  Passa också på att besöka utställarnas montrar och titta på smarta produkter som kommunicerar med varandra. Det händer mycket inom det området. – Finns det risker att styra allt via internet? frågade Pär Jonsson.
– Jo, det finns risker. Till exempel vem som ska äga informationen? Vi måste se upp att ingen kommer in och tar hand om all big data.
Hon tycker att arbetsgivare ska ta chansen att besöka Nordbygg, eftersom det är ett tidseffektivt sätt att fortbilda sin personal och utveckla nya kontakter.

Erik Haara, Glasbranschföreningen:
–  Vi har som motto att vi skapar en ljusare framtid, det gäller även på mässan. Ta möjligheten när ni är här att prata energi och se hur snabbt tekniken går framåt inom glasområdet. Fokus ligger på att hålla kvar energin samtidigt som man får in mycket dagsljus.

Louise Röström, som här representerade byggmaterialindustrierna, pratade om digitalisering som trend även inom byggmaterial: nya byggvarudeklarationen, hur vi pratar inom den information som finns och miljöcertifiering.
Hon tipsade också om en föreläsning på fredag: om brandkatastrofen i Greenfell tower och hur vi i Sverige ska jobba med brandsäkerhetsfrågan så att det inte kan hända här.
Hon ser Nordbygg som ett bra forum att träffa folk och bli uppdaterad om nya produkter.
–  Ut och möt alla i montrarna. Alla företag har jobbat med att ta fram sina bästa produkter och sitter på bra kompetens. Fråga om trender inom hållbarhet, alla har säkert intressanta svar hur man jobbar med hållbarhetsfrågan och vad man har för produkter och lösningar.
 
Under Nordbygg sker också lanseringen av konceptet Nordic ConTech. Det är samhällsbyggnadssektorns nya plattform för innovativ utveckling. Bakom konceptet står Svensk Byggtjänst och Smart Built Environment-projektet Bygg 4.0 med Nordbygg som partner. Här visas nya lösningar för framtidens samhällsbyggnad.
Från montern, AG:70, utgår varje dag guidade turer till några av de mest innovativa utställarna.

– Syftet med Nordic ConTech är att sprida kunskap och goda exempel på digitalisering och smarta lösningar inom branschen, sa Lars Albinsson från Nordic ConTech.