Nyheter

Futuristiskt projekt

Urban Future Organization/Shenzhen Bay Super City

Cloud Citizens är ett futuristiskt projekt för en grön, hypertät, 3-dimensionell stadsdel i Shenzhen Bay-området nära Hong Kong.

Förslaget vann högsta pris i en skyskrapetävling i Kina.

Urban Future Organization tillsammans med en mindre grupp svenska arkitekter samt CR-Design i Shenzhen har vunnit högsta pris i skyskrapetävlingen Shenzhen Bay Super City med sitt visionära projekt Cloud Citizens.

Tävlingsuppgiften var att skapa ett 170 hektar stort finansiellt centrum Shenzhen i Bay-området nära Hong Kong. Tre skyskrapor, flertalet kulturbyggnader samt ett parklandskap skulle binda samman området med den omgivande staden. Visionen är att Shenzhens nya affärscentrum ska bli en del av världens handelsnätverk tillsammans med La Defence i Paris, Canary Wharf i London, ECB Frankfurt och Presnensky District i Moska.

Cloud Citizens utmanar det traditionella sättet att bygga storstäder och skyskrapor och tänjer på gränserna när det gäller sociala mötesplatser, kommunikation och förtätning. Förslaget ger ett rumsligt och innehållsmässigt varierat alternativ till stadsdelar bestående av åtskilda höghus. Istället för att ses som en megabyggnad skall Cloud Citizens ses som en sammanhängande struktur som skapar en tredje dimension av staden och låter den fortsätta 680 meter ovan mark.

Cloud Citizens är tätt sammanlänkat med stadens ekosystem. Höghusen samlar regnvatten, producerar energi från alger, sol och vind, binder koldioxid och filtrerar luftföroreningar. I och på byggnaden finns utrymme för vild växtlighet, urbana odlingar och i skyddade områden finns parker som för invånarna närmre natur, aktiviteter och en hälsosammare livsstil, en delad vision av en ny kinesisk generation.

Än så länge är Cloud Citizens en vision, men arrangörerna kommer att utvärdera och ta till sig idéerna i sitt framtida arbete med att utveckla Shenzhen.

FAKTA

 

Arkitekter: Urban Future Organization, CR-Design, Karin Hedlund, Lukas Nordström, Pedram

Seddighzadeh.

Visualiseringar: Expedite Technology Co.

Program: 3 skyskrapor – kontor, kultur, verksamheter samt anslutande park

Kvadratmeter: 1.7 miljoner

Höjd: 680 meter, 580 meter & 480 meter