Nyheter

Fyra års fängelse för förskingring

Pengarna som förskingrades skulle användas för att transportera hem guld från Uganda. Foto: Getty Images

Stockholms tingsrätt har dömt Einar Mattssons före detta ekonomichef för trolöshet mot huvudman, grovt brott, till fängelse fyra år.
Genom att förfalska namnteckningar förskingrade han stora belopp från ägarfamiljen genom deras privata 
 enskilda firmor.
Pengarna skulle gå till att frakta hem guld från Afrika. 

Det var 1 december två år sedan som Einar Mattson polisanmälde en före detta ekonomichef eftersom misstanke fanns om att han hade förskingrat mångmiljonbelopp från ägarfamiljen genom deras privata enskilda firmor.
Dagen efter polisanmälan greps han i sitt hem i Stockholm. 
Åtal väcktes i början av året och nu kom domen. 

Enligt domen har mannen, som i dag är 72 år gammal under tiden augusti 2015 till november 2016 missbrukat sin förtroendeställning genom att utan kontoinnehavarnas samtycke ha beviljat sig själv lån och gjort överföringar från deras bankkonton till sina egna.

Mannen har skapat falska lånehandlingar genom att förfalska kontoinnehavarnas namnteckningar och sedan tillhandahållit andra personer de falska lånehandlingarna som underlag för registreringar i bankens Internetbank, varpå han själv godkänt överföringarna.
Överföringarna har sammanlagt uppgått till 46 800 000 kr.
Mannen har erkänt brottet och berättat att överföringarna avsett transport till Sverige av 200 kilo guld från Uganda, Afrika.

Enligt 72-åringen började allt under 2012 när han kom i kontakt med en kvinna som tipsade honom om att det fanns guld att hämta i Uganda. Kvinnan kommer ursprungligen från Uganda, men har bott i Sverige under flera år. 

Kvinnan åtalades också, men hon lämnade Sverige strax efter stämningsansökan lämnades in och har sedan varit på flykt. 
Hennes kontakt, en man i Uganda som kvinnan nu gift sig med, som tidigare har lurat andra personer på liknande sätt, var också åtalad. Han greps tidigare i år i Dubai, men har inte kunnat lämnats ut till Sverige.

Genom domen har mannen ålagts att utge skadestånd till kontoinnehavarna med sammanlagt 46 800 000 kr. 

I målet återstår att pröva ett åtal mot annan person, kvinnan, för grovt bedrägeri mot den nu dömde mannen.