Nyheter

Fyra misstänkta för brott efter Kistaras

Fyra anställda på konstruktionsfirman Cremona har delgivits misstanke om vållande till annans död vid dödsolyckan i Kista under sommaren.

Utredningen visade att en alltför smal stålbalk orsakade dödsolyckan i Kista den 15 juli. En 32-årig montör dog när stålstommen vid utbyggnaden av Kista galleria brast.
Konstruktionsfirman Cremona och balktillverkaren Ruukki skyllde på varandra.

Cremonas vd Kenneth Andersson uppgav för Byggvärlden att han är övertygad om att hans företag kommer att frias helt i polisutredningen.
— Det är inte vi som gjort felet. Det är ingen dimensioneringsgrej, det är en handhavandegrej, sa han till Byggvärlden i augusti.

Nu är fyra av företagets anställda misstänkta för brott.
— Vi har delgivit fyra personer inom Cremona misstanke om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det handlar om personer på alla nivåer i företaget, säger Jan Burman, förundersökningsledare på Västerortspolisen.

Han betonar dock att sju till tio personer kommer att förhöras och att misstankarna inte kommer att stanna vid Cremonas anställda.
— Vi anser att i stort sett alla inblandade är mer eller mindre skyldiga. Alla har bidragit till att olyckan skedde genom olika grad av slarv eller undlåtenhet. Senare i dag kommer jag till exempel att förhöra en anställd på Ruukki, säger Jan Burman.
Reaktionerna från dem som hittills förhörts har enligt Burman varit att de inte anser sig ha gjort något fel. Åtal väntas under våren.

I september avslöjade Byggvärlden att Cremona anklagas för fler farliga konstruktionsmissar. Även i dessa fall ansåg konstruktionsföretagets vd att skulden var någon annans.
— Det finns inga konstruktionsfel. Det är tidsfrågor vi diskuterar, sa Kenneth Andersson till Byggvärlden i september.

Byggvärlden har förgäves sökt Kenneth Andersson för en kommentar.