Nyheter

Fyren blir nytt landmärke i Nynäshamn

Fyren blir en ny symbol för Nynäshamn i direkt närhet till natur, båt- och friluftsliv.

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor ritar ett nytt bostadskvarter på uppdrag av Magnolia Bostad. Fyren har en unik vågform och kommer att synas både från infarten till Nynäshamn och från vattnet.

Med närhet både till havet och Nynäshamns centrum uppförs kvarteret Fyren, med cirka 475 bostads- och hyresrätter. Byggnaden har en unik vågform och kommer synas både från infarten till Nynäshamn och från vattnet. Fyren blir en ny symbol för Nynäshamn i direkt närhet till natur, båt- och friluftsliv. I området planeras också för publika lokaler.

– Från håll upplevs byggnaden ha en storslagen tyngd, medan en lätthet i karaktären blir tydlig på närmare avstånd. Genom projektet vill vi skapa ett värde för hela området och stadsdelen som håller på att växa fram. Det handlar om att ta tillvara på platsens förutsättningar, vara lyhörd och skapa boenden som inte bara adderar till platsen rent estetiskt, utan även passar in och bidrar positivt till det lokala samhället, säger Matz Ahlstrand, arkitekt.

Byggnaden blir 270 meter lång och 19 våningar som högst. Lägenheterna varierar i storlek, allt från smarta ettor upp till stora fyror. De flesta lägenheterna kommer att ha tillgång till en magnifik utsikt. Vattnet och utsikten är hela tiden närvarande genom lägenheternas generösa takhöjd, stora fönster samt balkong eller terrass. Fasaden skiftar i ton och utseende beroende på dygnets ljus och solens vinkel, och i glaset reflekteras havet. Inspiration till detaljerna har hämtats från det skärgårdsnära läget, med hav och fisk som tema.

Enligt Byggfakta är byggstart planerad till januari 2018 med Consto Öst som byggentreprenör. Byggvärdet beräknas till cirka 300-500 miljoner kronor enligt Byggfakta.
Jenny Marcuson Fors