Nyheter

Gammalt möter nytt på Nybrogatan 17

Kontraster som kombinerar varandra på Nybrogatan 17. Foto: Humlegården

I ett unikt projekt har Humlegården byggt en ny kontorsfastighet mitt på centrala Östermalm i Stockholm. Samtidigt har de renoverat en byggnad från 1870-talet som ligger vägg i vägg med den nya fastigheten. Resultatet är ett spännande möte mellan gammalt och nytt som fungerar över förväntan.

Det tillhör inte det vanliga att en ny kontorsfastighet slår upp sina portar på Östermalm i Stockholm. De anrika kvarteren domineras av byggnader som präglas av en arkitektur från förra sekelskiftet. Från utsidan är kontrasten mellan den gulputsade fasaden i den gamla byggnaden och det mörka teglet och ståldetaljerna i den nya kontorsfastigheten ganska brutal. Men linjerna i de båda huskropparna samspelar och arkitekten har lyckats att blanda gammalt och nytt på ett naturligt sätt. Arkitekten Audun Opdal, på den danska arkitektbyrån 3XN, har varit involverade i projektet sedan 2012. Han menar att den stora utmaningen har varit att skapa en modern kontorsfastighet som smälter in i omgivningen.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet. Vi har lyckats med många av våra ambitioner från volymen i fastigheten som helhet till valet av material i de små detaljerna. Vi har till exempel en fasad i tegel som pekar både mot framtiden och bakåt i historien. Det har varit en balansgång mellan att försöka passa in och skapa en egen identitet i fastigheten, säger han.

Renoveringen av den gamla byggnaden från 1870-talet och nybyggnationen av kontorsfastigheten på Nybrogatan 17 har genomförts som en totalentreprenad av Arcona. Det har varit en lång process som började redan 2005 och man har även fått en del kritik och protester inte minst från gruppen ”Rädda Astoria” men nu närmar sig projektet målgång. Långsiktighet är en central utgångspunkt för Humlegården, enligt Viktor Sandberg som är Tf Projektutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.

– Vill man göra något bra kärvs det tålamod och omsorg. En av utmaningarna har varit att bygga nytt i stenstaden och hitta en avvägning mellan det nya och gamla. Samtidigt tänker vi långsiktigt när vi bygger våra fastigheter. En del exploatörer bygger för att sälja men vi bygger för att äga under en lång tid. Då får det ta lite extra tid för att det ska bli bra, säger han.

Vi får en rundvandring i den nya kontorsfastigheten och när vi kliver innanför entrén möts vi av en ljus och inbjudande spiraltrappa som fortsätter upp genom byggnaden.

En trappa upp i fastigheten har coworkingaktören Convendum en välkomnande lobby. De har hyrt in sig på tre våningar och är en av de stora hyresgästerna på Nybrogatan 17. Convendum har etablerat flera nya anläggningar i Stockholms ytterområden på senare tid men under 2020 har man upplevt nya möjligheter i de lite mer centrala delarna av staden, enligt Håkan Jeppsson, företagets vd.

– Stockholm växer i takt med befolkningsökningen och det gör behoven av kontor också. Vi följer med marknaden ut utanför tullarna men med en liten reservation för 2020. Nu har det uppstått fler etableringsmöjligheter i de centrala delarna av staden och vi dämpar ytterområdena lite till fördel för de mer centrala etableringarna. Intresset för den här lokalen har varit väldigt bra. Det ska det vara. Är inte intresset stort här så är det inte det någon annanstans heller, säger han.

Vi tar trappan och fortsätter högre upp i den nya kontorsfastigheten. På de övre våningsplanen kommer det vara mer traditionella kontorslokaler för uthyrning. En av hyresgästerna som redan är klara är FM Global Insurance som kommer sitta högst upp i huset. Deras lokal har stora fönster med generösa ljusinsläpp. Ytterväggarna lutar något eftersom fasaden på ett naturligt sätt övergår i taket.

Slutligen når vi upp till fastighetens takterrass. Utsikten över taken i centrala Stockholm är vidsträkt. En ljusskylt från den biografen Astoria fungerar som en påminnelse om områdets historia. Som en liten extra krydda i anrättningen kommer Björn Frantzén att öppna en restaurang i lokalerna där biografen låg tidigare. 

Fakta:

  • 6000 kvm kommersiella lokaler, varav ca 4800 kvm kontor och 1200 kvm restaurang.
  • 18 lägenheter.
  • Miljöcertifiering: BREEM Exellent (kontorsfastigheten).
  • Byggnadsår: Aastoriahuset 1873-74, 1928 samt 2018-2020. Nybrogatan 17: 2018-2020.
  • Totalentreprenör: Arcona

Av: Samuel Karlsson