Nyheter

Generaldirektör byts ut efter korruptionsmisstankar mot SFV

SFV:s huvudkontor i Gamla stan. Foto: Susanne Bengtsson

Björn Anderson, generaldirektör för Statens Fastighetsverk, tvingas bort från sin post.
Så länge han är involverad i en polisutredning kan han inte fullgöra sina sysslor och därför har vi tillsatt Marja-Leena Pilvesmaa som vikarierande generaldirektör, meddelade finansmarknadsminister Per Bolund på en presskonferens på torsdagen.

Regeringen utsåg på torsdagen Marja-Leena Pilvesmaa till vikarierande generaldirektör för Statens Fastighetsverk, SFV. Anledningen till att Björn Anderson lyfts bort är den korruptionshärva som TV4:s Kalla Fakta avslöjat, och som nu ser ut att växa. 

Beslutet att byta ut generaldirektören kom under torsdagen och klockan 14 höll finansmarknadsminister Per Bolund presskonferens i Rosenbad.
– Vi ser oerhört allvarligt på att det finns misstankar mot en generaldirektör för en myndighet och misstankar om korruption inom statlig verksamhet, säger Per Bolund.

Enligt Kalla Faktas granskning har en tidigare fastighetschef på SFV varit inblandad i oegentligheter. Han har bland annat haft ansvar för förvaltningen av Rosersbergs slott, där han själv bodde.  Han ska även ha ordnat bostäder åt släktingar och vänner i slottsområdet.

Den utpekade före detta chefen ska ha låtit ett byggföretag renovera hans privata bostäder i både Sverige och Finland på statens bekostnad. Fastighetschefen anklagas för att i samröre med byggföretaget, där hans fru arbetade, ha fuskat med upphandlingar och fakturering. Genom att fastighetschefen har avslöja konkurrerande byggföretags storlek på sina offerter har det utpekade byggbolaget kunnat lägga sig under buden och vinna kontrakten – och gynnsamma ramavtal.

På onsdagen genomförde polisen ett tillslag mot SFV:s kontor för att beslagta datorer, mobiltelefoner och säkra andra bevis. Myndighetens generaldirektör förhördes också. 

Enligt TV4 ska Björn Anderson ha känt till vad som pågick utan att agera. Det var först hösten 2016, efter att Kalla fakta börjat gräva i den misstänkta korruptionshärvan, som Björn Anderson valde att göra en polisanmälan.

– Det känns bra att vi får en genomlysning och kan gå till botten med detta. Om fel har begåtts måste vi se till att våra rutiner skärps, säger Per Bolund.

Han konstaterar att myndighetens förtroende har skadats, och den vikarierande generaldirektören får här en viktig uppgift. 

– Situationen är allvarlig, vårt myndighetsförtroende har skadats. Mitt fokus blir att återställa förtroende för vår myndighet, säger Marja-Leena Pilvesmaa på presskonferensen.  

Hon säger också att hon ska ta hand om medarbetarna och granska myndighetens rutiner.

– Vi kommer att ta in en extern part som ska genomlysa våra rutiner.

Marja-Leena Pilvesmaa ska vikariera som generaldirektör och chef från och med den 26 januari till och med den 1 mars 2017. Marja-Leena Pilvesmaa har arbetat på SFV sedan 2005 och varit administrativ direktör sedan 2015.

Björn Anderson tillträdde som generaldirektör för Statens fastighetsverk den 25 juli 2014 och skulle suttit kvar till 24 juli 2020.​

Per Bolund vill inte spekulera i om Björn Anderson kan komma tillbaka till sin förtroendepost.

– Så länge han är involverad i en polisutredning kan han inte fullgöra sina sysslor och därför har vi tillsatt Marja-Leena Pilvesmaa som vikarierande generaldirektör.