Nyheter

Gladlynta mer ego

Inte nog med att forskarna har kommit på att det är dåligt för omdömesförmågan att vara gladlynt. Nu har de kommit på att glada människor är mer egoistiska också.

Studenterna i undersökningen fick en arbetsuppgift, som de antingen prisades eller kritiserades för sitt sätt att lösa. Därefter fick de tio lotter. De som hade fått beröm behöll flest lotter för sig själva, medan de andra delade med sig, skriver Du&jobbet.

I ett annat experiment på University of New South Wales i Sydney fick ett gäng studenter se tio minuter av komediserien Pang i bygget med John Cleese medan en annan grupp såg tio minuters misär i Ängeln på sjunde trappsteget. Sedan fick de se en bild på en vän och frågan om de ville dela lotterna med kompisen. Gissa vilka som var givmilda — inte var det de glada.

Förklaringen är att gladlynta människor litar mer på sina egna känslor och bryr sig mindre om världen utanför, anser Joe Forgas, som har lett studierna. Det är samma forskningsledare som tidigare har kommit fram till att surpuppor har bättre omdöme och förmåga till kritiskt tänkande än glada människor, som är mer godtrogna och lättlurade.

Joe Forgas har också kommit fram till att vi är skarpare i huvudet när det är dåligt väder; sol och ljus gör oss glömska.