Nyheter

Glas med funktion är framtiden

Jörgen Häll, vd Glascentrum, vid ett touchfönster och en högtalare i glas. Foto: Susanne Bengtsson.

Bärande glas, böjda glas och mediefasader är något som kommer allt mer inom husbyggnad.

Glas med inbyggd funktion erbjuder lösningar i hemmet.  

– Snart fungerar köksön som hela bostadens mediecentral, säger Jörgen Häll, vd för Glascentrum.

Framtiden för glas som inrednings och byggmaterial är het. I alla fall enligt Jörgen Häll, vd på Glascentrum, som i sin föreläsning ”Glas spränger gränser” spekulerar i hur framtiden kan se ut.

Bärande glas har vi redan men det kommer att blomma ut ännu mer. Böjda glas är något annat som kommer allt mer.

– Marknaden för formade, runda och böjda glas växer och dessa lösningar står högt på arkitekternas önskelistor, säger Jörgen Häll.

Mediefasader, där hela fasaden fungerar som en display, för exempelvis ett reklambudskap, är redan populärt i många länder, och intresset har nått Sverige.

Något som det pratas mycket om nu är glas med inbyggda funktioner. På Nordbygg visades prototyper för touchfönster där man i glaset byggt in olika funktioner i hemmet.  Genom att dra med fingrarna direkt på glaset kan man spela musik, höja och sänka volymen, och tända och släcka lampor.

– Dessa produkter kommer, men exakt när vi ser dem på marknaden är svårt att säga, kanske om fem år, säger Ingemar Malmros på Glafo som utvecklar glas och som tagit fram prototyperna.

Om man har problem med wifi-täckningen i sin bostad, något som är vanligt i nybyggda täta hus, går det att bygga in en antenn i fönsterglaset och sedan koppla den till en router.

Jörgen Häll är övertygad om att vi kommer vi att kommunicera mer via glas i framtiden.

– Nu spekulerar jag, men tekniken är möjlig. Tänk er att kunna skicka ett sms via badrumsspegeln samtidigt som ni står och borstar tänderna, eller få ett recept mejlat till er direkt till glasskivan i köksön. Snart kommer köksön att fungera som hela bostadens mediecentral.