Nyheter

Glasklar idé gav grönt boende

Naturhuset i Sikhall. Foto: Anna Sjöström

Hade det varit bättre väder när Anders Solvarm skulle timra familjens hus hade han kanske aldrig fått idén till det speciella Naturhuset.
Bostadshuset står i ett stort växthus och där har man fått en annan klimatzon och skapat ett kretslopp.
– Det förenar våra intressen för ekologi, odling och livskvalitet, säger Anders Solvarm.
Nu har fler börjat upptäcka Naturhuset.

Huset ligger på en kulle nära Sikhall, vid Vänerns sydvästra strand. Först ser man bara det stora växthuset, men när man kommer närmare ser man även det timrade huset inuti. Innanför glasväggarna möts man av grönska: slingrande vinrankor, tomatplantor, frukter och örter.
– Det handlar om att hitta en hållbar livsstil och detta är ett trevligt och kul sätt att göra det på. Man får ett kvitto på att det fungerar när man går ut och plockar en tomat, säger Anders Solvarm.
Han bor här tillsammans med familjen: frun Rosemary och deras tre barn.

I utrymmet mellan huset och växthuset råder Medelhavsklimat.
– Vi får ett par månader av extra sommar.
Eller som han också svarar:
– Glaset släpper igenom kortvågigt, energirikt ljus och när det träffar oss så ger vi ifrån oss långvågig värme som gör att temperaturen stiger.
Växthuset är ungefär dubbelt så stort som bostadshuset och i ”mellanrummet” har familjen plats för odling och umgänge.

Bostadshuset har platt tak och där har man, när temperaturen tillåter, en extra våning. Där finns bland annat gästsängar, förvaring, pingisbord, soffor, bord och fler odlingsbäddar. Naturhuset har ett slutet avloppssystem där det processade och näringsrika avloppsvattnet, som renats genom växtbäddar, används för att vattna växterna.
– Sedan kan vi skörda frukt och grönsaker. Vi vill lämna så lite fotavtryck efter oss som möjligt och detta är en del i det, säger Anders.

På glasväggarna sitter två solfångare som värmer vatten sommartid och huset får sin värme från två masugnar.
– Här har vi följt känslan av vad vi gillar och ibland eldar vi för mysfaktorn skull. Vi gör av med cirka 20 kubikmeter ved om året.
Anders Solvarm har byggt det mesta på egen hand och arbetar hela tiden med förändringar. Just nu vill han knäcka nöten hur man ska kunna ta tillvara på värmen som bildas i växthuset när solen ligger på. I dag går den ut genom den temperaturstyrda ventilationen, men det är ju energi som går till spillo.
– Det finns vissa typer av luftvärmepumpar som kan dygnslagra energi, det kan ge idéer till möjliga lösningar, säger han.

2006 stod naturhuset klart för inflyttning.
Bygget började cirka tio år tidigare, och då fanns inga tankar om det stora växthuset. Däremot fanns envishet, intresse för odling och ekologi och en önskan om en hållbar livsstil. Både Anders och Rosemary hade flyttat tillbaka till hemtrakterna efter att ha bott och jobbat i Norge. Anders hade gått en kurs i hustimring och ”blivit biten av det.”
Tanken var att bygga ett traditionellt enplanshus och någon form av uterum till det.
Under tiden bodde de i ett hus i närheten.

Men husbyggandet drog ut på tiden och Anders, som jobbar deltid som ortopedingenjör i Norge, kände frustration över att det gick så långsamt.
– Det blev ett fritidsbygge på kvällar och helger. Jag ville bygga, men det var problem med vädret och mycket tid gick åt för att plocka av och täcka bygget med presenningar och plåt. Jag hade inte tid att timra och kände mig förtvivlad över att det gick så långsamt. Jag insåg att jag behövde ett byggskydd, berättar Anders.

Lösningen blev ett stort växthus, 300 kvadratmeter, som specialbeställdes och monterades över bygget.
– Rosemary hade sett ett likande bygge på Island och hade foton därifrån och det blev avgörande för att vi skulle våga gå vidare med idén om ett växthus. Men tanken var fortfarande att bygga timmerhuset och sedan ta ner växthuset. Men nu slapp jag stressa med bygget och jag hade tid att utveckla våra husdrömmar i lugn och ro.
 

Men allt eftersom tiden gick och paret läste på och diskuterade sinsemellan insåg de att växthuset inte bara skyddade bygget, utan skulle fortsätta att skydda huset och göra att de flyttade in i en annan klimatzon.
De bjöd in arkitekten Bengt Warne, som i början av 1970-talet ritade och byggde Naturhuset i Saltsjöbaden. Huset, som består av ett bostadshus inneslutet i glas, var ett experiment och byggdes i samarbete med tidningen Allt i Hemmet för deras 20-årsjubileum 1976.

Bengt Warne blev deras mentor ända tills han gick bort 2006.
– Vi undrade egentligen ”kan man bo så här?” och varför hans idé inte fått fler efterföljare, säger Anders Solvarm.
Hans eget svar på de frågorna är ”ja” och att han tror att det alltid finns skepsis till det som är nytt och annorlunda.
– Byggbranschen är traditionell och eftersom det är stort kapital bundet vill man veta andrahandsvärdet. Jag tror att om det bara byggs fler hus så kommer man att se att det fungerar och att det går att variera.

Och fler är på gång.
Familjen Solvarms hus har lockat så många nyfikna att de började med guidade visningar för att stilla behovet.
Anders har också bildad företaget Ecorelief som förutom visningarna också bland annat ger råd om naturhus och klimatskal, forskar, föreläser och konstruerar och säljer kretsloppssystem. Han är också aktiv i Greenhouse Living, som jobbar med utveckla och föra idén vidare. Just nu jobbar han med ett projekt i Uppgrenna. Bygget har startat och planeras bli klart till sommaren. Där ska det sedan bedrivas verksamhet som konferens och kafé.
– Det här är ett bekvämt och enkelt sätt att närma sig naturen och jag är glad att fler upptäcker det, säger Anders Solvarm.

Fem snabba frågor till Anders Solvarm:
Vad är ett Naturhus?
– Bengt Warnes definition: Byggnad som berikar utan att förstöra, plundra och förgifta. Jag brukar beskriva det som att bo med växter och att vi i Norden har då glädje av hus i växthus (klimatskal). Så brukar jag lyfta fram tre delar: material, energi och kretslopp.

Hur fungerar kretsloppet?
– Avloppsvattnet processas i tankar och pumpas sedan upp till växtbäddarna i växthuset. Näringen omvandlas till biomassa ovan jord som skördas = kretslopp. Kort kan man säga att vi knutit ihop avloppssystemet med bevattningssystemet. Det ger mycket skörd för liten arbetsinsats.

Finns det fler byggda enligt samma idé?
– Ja, förutom huset Bengt Warne byggde i Saltsjöbaden, finns det Naturhus på Ingarö och ett i norska Bodö. I Uppgrenna pågår just nu ett bygge, där man sedan ska bedriva kommersiell verksamhet. Fler hus är på planeringsstadiet.

Vad är det bästa med att bo i ett Naturhus?
– Sinnesupplevelsen. Längre sommar. Vi bor i en Medelhavsträdgård.

Skulle du kunna tänka dig att bo i ett vanligt hus igen?
– Nja, om det finns möjlighet att bygga om/till ett klimatskal, växthus, naturhus…