Nyheter

Goliat får längsta kabeln

Det är den längsta växelströmskabel som någonsin dragits till havs. Om tre år ska ABBs tio mil långa ”navelsträng” genom Barents hav vara redo att försörja plattformen Goliat med el från det norska kraftnätet.

Den plastisolerade (PEX) kabeln, som ska klara spänning på 123 kV och effekter på upp till 75 MW, är den längsta och mest kraftfulla växelströmskabel som någonsin levererats till en havsbaserad anläggning.

Den ska transportera energi från det norska kraftnätet på land till Goliat, en flytande produktions-, lager- och arbetsplattform för olja- och gas.

Goliatkablen slår därmed ABBs tidigare längdrekord, som var en kabel mellan norska fastlandet till en oljeplattform i Nordsjön. Den kabeln är fem kilometer kortare och ska installeras i år.

Kabeln till Goliat har integrerad fiberoptisk kabel för temperaturövervakning och kommunikation och en 1,5 kilometer lång dynamisk sektion för att kunna anpassa sig till rörelser hos den flytande plattformen.

Orden är värd nästan 800 miljoner svenska kronor ABB. Kund är energibolaget Eni Norway AS.

ABB:s kabelfabrik i Karlskrona kommer att tillverka och installera kabeln. Projektet ska vara klart i slutet av 2013 då Goliat enligt plan ska tas i drift.