Nyheter

Google Earth hittar svartbyggen

Myndigheter i USA har börjat använda Google Earth för att leta efter svartbyggen. I en liten stad hittades 250 pooler som saknade tillstånd.

I staden Riverhead med 27 000 invånare på Long Island i USA finns 250 pooler som är svartbyggen.

De har hittats via Google Earths satellitbilder av stadens myndigheter.

Ägarna kontaktades då och fick välja mellan att skaffa tillstånd eller riskera höga böter. De flesta valde bort böterna och har istället betalat sammanlagt omkring 500 000 kronor för sina tillstånd, skriver nyhetssajten Myfox.

Stadens byggnadsinspektör Leroy Barnes försvarar jakten på svartbyggare med säkerhetsargument.

— Utan de nödvändiga inspektionerna vet vi inte om rörarbeten, elinstallationer och inhägnader uppfyller de statliga och lokala bestämmelserna, säger Leroy Barnes.

Men letandet efter svartbyggen har mött kritik.

— Google Earth lanserades som ett hjälpmedel för nyfikna resenärer. Men nu används det av penninghungriga myndigheter, säger Lillie Coney, som är assisterande chef för Electronic Privacy Information Center i Washington, till Myfox.

En representant för Google säger att hon inte känner till om andra myndigheter har använt Google Earth på liknande sätt som i Riverhead. Men hon vill inte besvara frågan om Google hade några betänkligheter om hur staden använder tjänsten, skriver Myfox.