Nyheter

Gotlands dyraste privatbostad

Det lär vara Gotlands genom tidernas mest påkostade sommarbostadsbygge. Byggentreprenören Johnny Ruthström och byggherrens kontrollant och representant, Bernt Hallgren är båda överens om att det här är deras livs bygge. Huset de bygger vid stranden i Tofta på västra Gotland ska bli ett fritidshus för paret från Dubai med rötter på Gotland.

Byggprojektets bruttoarea är hela 1036 kvadratmeter och nettoarean på 834. Bygget påbörjades våren 2011 och står inte klart förrän senare i höst.

Det ligger redan närmare 70 000 gotländska arbetstimmar nerplöjda i ett platsbygge där varje detalj gjorts med hantverksmässig omsorg av vad både Ruthström och Hallgren kallar Gotlands bästa hantverkare.

Bakom husbygget står makarna Charlie och Marianne Zickerman som är bosatta i Dubai, men sedan många år sommarboende i Tofta. Charlie Zickerman har skapat familjens förmögenhet inom oljeprospektering. Bolaget som familjen är huvudägare i är börsbolaget Polarcus som är noterat på Oslobörsen. Marianne är född i Visby.

– Makarna är hängivna Gotlandsvänner och har gett oss entydiga direktiv att vi i allra största mån ska använda gotländska leverantörer och gotländskt material, berättar Bernt Hallgren som är både konstruktör och byggherrens representant.

Johnny Ruthström är ansvarig platschef för det gotländska byggföretaget Ruthström & Larsson som är huvudentreprenör.

– Vår första kontakt med familjen Zickerman fick vi när vi byggde ett sommarhus granne till en annan fastighet som familjen äger. När de behövde byta en köksfläkt fanns ju vi alldeles i närheten och fick hjälpa till med installationen. Sedan har det bara blivit mer och mer.

Fritidspalatset i Tofta byggs enligt principerna om ett budgetpris, men under löpande räkning.

Projektet drog igång med en handritad teckning från Marianne Zickerman och där återges huset i stora drag även om projektet, efter 30 byggmöten med ägarfamiljen, fått många nya och spännande ingredienser.

Huset har växt fram men ändå stämmer den ursprungliga teckningen på exteriören ganska bra, berättar Johnny Ruthström. Projektet inleddes med att vi byggde vad som så småningom ska bli en verkstad och snickarbod för att testa design och material. Från början fanns varken hissar, balkong/takterrass, takkupor eller skorstenar i kalksten på ritningar eller den stora utstående stock på framsidan som förstärker den medeltida karaktären.

– Vi har inte sagt nej en enda gång till förslag till ändringar och tillägg, berättar Bernt Hallgren även om det lett till konstruktionsmässiga utmaningar som att klä skorstenarna med utvändig kalksten och därmed ytterligare 3,5 ton i belastning.

Huset är byggt i handhuggen kalksten från Skanskas kalkbrott i Bro norr om Visby. I nästan två år har Skanska-medarbetaren Bertil Johansson arbetat heltid med att hugga sten till fasaden. Stenen är 40-45 cm tjock och uppmurad med cementbruk från Finja (dock inte lokaltillverkat trots att Sveriges största cementfabrik finns i Slite på Gotland).  Bertil har knackat stenen på gammalt vis med hammare och mejsel.

– Huset kommer att stå i tusen år, säger Bernt Hallgren. Kalkstensfasaden är ren dekoration.

 Innanför kalkstenen finns det toppmoderna huset uppmurat med isoleca-block som är putsade på insidan. KNX – system för belysning och el, jordvärme från fyra borrhål. Allt samlat tillsammans med ventilationsutrustning i ett maskinrum på 55 kvadratmeter.

Huset är fullt med eleganta detaljer. Som ett välvt tak i en av toaletterna, inglasade hiss ner till vinkällaren som gör att man inte ser själva hisskonstruktionen förrän man går in i hissen. Eller som att gotländsk tvaitved, ytterbitar av virke i olika längder, använts på ett ställe som tak.

Taken är annars öppna i de stora utrymmena och bjälklaget syns. Bjälkarna som är nio meter långa i dimensionen 25×25 är en särskild historia. Ingen byggmaterialhandel klarade den ordern, men Johnny Ruthström gav inte upp utan hittade en skogsägare på Gotland med tillräckligt höga tallar som köptes in. Det behövdes 30 stycken. Bjälkarna är bultade med handsmidda fästen i respektive ände.

Huset – med kalkstensfasaden för att efterlikna Visby ringmur – blir ändå ett exotiskt inslag som gör att det likaväl skulle kunna placerats i sydligaste Europa, bland annat genom valet av takmaterial, ett nästan svart spanskt skiffertak. Skiffer gick inte att uppbringa på Gotland. Alla inredningssnickerier inklusive köken är gjorda på Gotland. Träslaget teak har beställaren själv importerat till Gotland med tillstånd från Jordbruksverket, som dock först trodde att importen avsåg en tik!

När bygget väl är klart blir en av de sista åtgärderna att återställa den 300 meter långa vägen fram till huset så att den åter får en gräsrand i mitten. Huset skall förbli avskilt och exklusivt nära sanddynorna i norra delen av Tofta stranden.

Byggkostnaden vill varken ägarfamiljen eller byggföretagen offentliggöra och därför spekuleras det kraftigt. Siffran 50 miljoner kronor har nämnts i samband med bygglovet. Om den siffran stämmer har den vuxit rejält med alla tilläggsbeställningar. Till byggkostnader skall markförvärvet på dryga 10 miljoner kronor läggas.

Lars Herlin