Nyheter

Grattis Jens – Årets Byggchef 2016!

Jens Andreasson, Årets Byggchef 2016, gratuleras av Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna, och Susanne Bengtsson, chefredaktör på Byggvärlden. Foto: Anette Jansson-Bougt

Jens Andreasson, arbetschef på Division Anläggning på Svevia i Göteborg, är Årets Byggchef 2016.
På torsdagen överraskades han med prisutdelning på kontoret.
– Det känns fantastiskt att få den här uppskattningen från medarbetarna, säger vinnaren, som blev både lurad och överraskad.

Jens Andreasson hade kallats in till möte med chefen på kontoret. I kulisserna pågick förberedelserna för prisutdelning i Årets Byggchef. Det var en ordentligt överraskad Jens som fick ta emot hyllningar från kollegor och representanter från Byggcheferna och Byggvärlden, som ligger bakom tävlingen. I fikarummet bjöds det på smörgåstårta och bubbel.

– Det känns jätteroligt att få uppskattning för det man gör, särskilt från medarbetarna. Det var fantastiskt roligt att bli nominerad till Årets Byggchef, och sedan kunde jag bara drömma om att vinna. Det var många duktiga finalister så det skulle ha kunnat bli vem som helst. Jag känner mig väldigt stolt, säger en ödmjuk vinnare.

Erik Lundman, Divisionschef på Anläggning, gladdes åt Jens framgångar.
– Det här är det bästa beviset på att Jens är duktig med resultat, personal och att bygga team. Jag är otroligt stolt. Det är en ära att få jobba med Jens. Nu när vi ska dubbla omsättning och personal känns det tryggt att ha Jens här, han är en magnet.

Karin Baljeu-Djurback, verksamhetsutvecklare på Division Anläggning och Anläggning Göteborg, och den som låg bakom nomineringen, var inte överraskad över juryns val.

– Jag visste att Jens är en vinnare. Redan när jag såg att det var dags att nominera till tävlingen kände jag på mig att han skulle vinna. Han har gjort skillnad här på kontoret. Alla växer med Jens.

Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna och i juryn för Årets Byggchef , delade ut pris till Jens. Utöver diplom, blommor och äran får vinnaren en ledarskapsutbildning med Lena Ahlström på Ledarstudion.

– Att tala inför grupp är något alla ledare tycker att de kan, men som de flesta faktiskt behöver öva mer på. Därför är förstapriset i Årets Byggchef en utbildning i retorik. Alla som gått kursen hittills har blivit inspirerade och insett att det finns mycket att lära, säger Lars Bergqvist. 

Han var också nöjd med valet av årets vinnare.

– Jens vitsord var fantastiska – både från kollegor, chefer och kunder. Jag måste gratulera juryn som träffat rätt igen och fått fram en sådan värdig vinnare. Det var kul att vi hade så hög kvalitet på alla finalister i år.

Enligt juryns motivering får Jens Andreasson titeln tack vare sin förmåga att driva lönsamma projekt, skapa goda relationer med kunder och bygga vinnande team. Hans gedigna produktionserfarenhet ger ytterligare tyngd till hans chefsroll.

Jens själv beskriver sig som en synlig och lyhörd ledare som är duktig på att identifiera styrkor hos sina medarbetare.

– En bra ledare får varje medarbetare att känna sig sedd och speciell. En bra ledare får medarbetarna att prestera det där lilla extra, för just mig som deras ledare. Jag anser att den viktigaste och mest grundläggande uppgiften en ledare har är att möjliggöra för varje individ att varje dag få göra det som just den individen gör bäst. Jag har möblerat om en del i organisationen, vilket gjort att alla fått en nytändning. Det ger energi att få göra det man är bra på. Då blir det extra kul att gå till jobbet. 

Årets Byggchef arrangeras av Byggcheferna i samarbete med tidningen Byggvärlden.
I år delas priset ut för sjunde året. Syftet med Årets Byggchef är att höja statusen på byggchefsrollen och att locka fler att satsa på ett jobb som byggchef. Lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet, förnyelse och etiskt agerande – internt och externt – är de kriterier som juryn bedömer.
Vinnaren ska vara en chef som är skicklig på att driva en byggprocess, både för kunder, för det egna företaget och för medarbetarna.

Juryns motivering:

Jens visar stor förmåga att driva lönsamma projekt. Han har levererat idel bra resultat under sina år i branschen.

Han har också en exceptionell förmåga att skapa goda relationer med kunder samt hitta och skapa kundvärden redan i tidiga skeden med potentiella kunder för att sedan realisera och vässa kundvärdet ytterligare fram till färdigt projekt. Internt är han en bra lagbyggare och vet hur man skapar ett vinnande team.
 
Årets vinnare är extremt duktig på och noga med att utöva sitt utpräglade affärsmannaskap inom ramarna för etiken, såväl internt som externt.

Bakom hans proffsiga ledarskap ligger också en gedigen produktionserfarenhet som ger både trygghet och extra tyngd till hans chefsroll.
 

Juryn som utser Årets Byggchef:

Lars Bergqvist,ordförande Byggcheferna.
Åsa Söderström Jerring, har haft ledande befattningar i NCC, Sweco mm. Nu styrelseproffs i JM, ELU Konsult, Vattenfall.
Mårten Lindström, egen verksamhet med erfarenhet från flera stora konsult- och byggföretag.
Mikael Sagström, ansvarig utgivare Byggvärlden.
 

Samarbetspartners:

Talentia, som har mer än 15 års erfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen och är inriktade på kompetensförsörjning inom produktion och stab, har stått för referenstagning av de nominerade.

Andersson Gustafsson Advokatbyrå.

 

Text: Susanne Bengtsson

Foto: Anette Jansson-Bougt