Nyheter

Grattis Liselott Bergkvist – Årets Byggchef 2020

Liselott Bergkvist är Årets Byggchef 2020. Foto: Peab

Årets Byggchef 2020 heter Liselott Bergkvist och arbetar på Peab Bygg Bostad Väst som regionchef. Hon mottog beskedet på en digital prisutdelning på tisdagen.
– Jag blev verkligen överraskad, jag misstänkte ingenting. Men jag är inte heller den som tar ut något i förskott, säger en rörd vinnare.

Liselott Bergkvist har arbetat i byggbranschen i hela sitt yrkesverksamma liv och gått den långa vägen från arbetsledare till regionchef. I sin roll som regionchef på Peab i Göteborg ansvarar hon för 220 yrkesarbetare och tjänstemän. Största projektet just nu är Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som är ett miljardprojekt.

På tisdagen lurades hon in till kontoret i Göteborg för att vara med på ett möte. 

– Det lät väldigt trovärdigt, vi skulle ha ett mediamöte om ett projekt vi jobbar med. 

Någon traditionell prisutdelning, där representanter för Årets Byggchef-juryn dök upp på plats med tårta och blommor, blev det inte i år. Däremot så deltog Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Susanne Bengtsson, chefredaktör Byggvärlden, på länk och gratulerade till utmärkelsen.

– Jag misstänkte inte ens någonting när ni dök upp på skärmen, skrattar Liselott.

Enligt juryn, som i år hade rekordmånga nomineringar att utvärdera, är Liselott Bergkvist en mycket värdig vinnare. Hennes ledarstil att alltid sätta laget för jaget gör henne till en uppskattad och framgångsrik chef. Hon får ihop helheten och har fått bra vitsord i alla kategorier som juryn bedömer.

Hur känns det att bli Årets Byggchef?

– Jag är väldigt stolt. Det här är något jag följer varje år och läser om vilka som blivit finalister och vem som tilldelas utmärkelsen. Så det här känns fantastiskt roligt, men jag är lika glad över att ha blivit nominerad och finalist som att få  vinna.  


Vad är din styrka som chef?

–  Jag är en närvarande chef som kan få andra människor att växa. Jag är prestigelös och försöker leda med mycket hjärta.

Hur ska du fira utmärkelsen?

– Jag har fått blommor och diplom. Det blir ett coronasäkert firande här på kontoret med några få kollegor. Men det var mycket uppståndelse redan när jag blev nominerad så jag har redan blivit uppmärksammad. 
Peter Hårte, biträdande affärsområdeschef på Peab Bygg, är inte förvånad över att Liselott tilldelades utmärkelsen. 
– Det här var jätteskoj, men jag är inte förvånad. Jag har följt Liselott ett antal år och har sett henne utveckla sitt ledarskap. Hon har stor erfarenhet, hon skapar engagemang och bygger en organisation på ett ödmjukt sätt. Hon är inte bara en uppskattad chef utan hon får med sig resultatet och har hittat en bra balans i sitt ledarskap, säger han.
Juryn tilldelar Liselott Bergkvist titeln Årets Byggchef 2020 med motiveringen:

”Vinnaren i Årets Byggchef 2020 leder sin region på ett föredömligt och framgångsrikt sätt – med både hjärta och hjärna. Hon har genom sitt engagemang, sin kompetens och värme en unik känsla för att bygga lag och tro på människors styrka genom att ge dem rätt ansvar. Men hon får inte bara enskilda medarbetare att blomma ut, utan har fått hela regionen i västra Sverige att prestera bättre för varje år både inom arbetsmiljö, hållbarhet och lönsamhet.

Som chef skapar hon en god arbetsmiljö och är duktig på att visualisera säkerhet. Ett resultat av detta är att hennes region ligger i framkant när det kommer till det proaktiva arbetsmiljöarbetet, där hon bland annat har tagit riskobservationer från en pappersprodukt till verklighet genom att tillsätta resurser. 

FAKTA: 

  • Roll: Regionchef, Bygg Bostad Väst, Peab
  • Ålder: 56 år
  • Bor: Åsa i Halland 
  • Familj: Man och två barn. 
  • Bakgrund i korthet: Har jobbat i byggbranschen sedan 80-talet och haft roller som arbetsledare, platschef, arbetschef och regionchef. Har varit på Peab sedan 2004. 
  • Ledarskapsmotto: Laget före jaget.