Nyheter

Gröna tak går ner i vikt

Gröna tak är inget nytt. Men nu kommer de första verkligt lättviktiga gröna taken. Även de klenaste byggnader ska klara bära upp konstruktionerna.

Nu i höst lanseras det amerikansk-belgiska gröna taket ”Vydro Green Roof”. Det är enligt tillverkaren 60 procent lättare än ett konventionellt grönt tak — uppbyggt av exempelvis sand, jord och lavastenar där sedum, mossor och andra växter kan frodas.

Det amerikansk-belgiska taket är tillverkat av en extra lätt skumplast, polyuretan, som utvecklats av den amerikanska kemikoncernen Huntsman.

Taket, som lanserades i Singapore den 1 november, levereras i första hand på rulle. Efter att rullarna monterats på taket strör man ut ett tunt lager av jord, lavastenar eller likande organiskt material på skumplasten och i porerna där det kan växa och gro.

– Grönsaker och andra växter trivs bra i den här skumplasten. De växer snabbare än vanligt. Därför kommer materialet också att lanseras till exempelvis växthus och grönsaksodlare, säger Mikael Martin, som representerar företaget Huntsman i Norden.

Kvadratmeterpriset på ”Vydro Green Roof” blir ungefär samma som ett vanligt grönt tak. Men den låga vikten medför dels att monteringen uppe på taket går snabbare, dels att transporterna blir billigare. Dessutom går det åt betydligt mindre organiskt material.

Danska Icopal håller just nu på med ett forskningsprojekt som går ut på att utveckla ett extra lätt grönt tak. Det skulle ha lanserats i somras, men har blivit försenat. Nu räknar man med att det kommer att finnas på marknaden en bit in på nästa år.

Det är ett tak konstruerat av ett tunt skikt polyesterfilt förstärkt med armeringsgnät där de gröna växterna — inget annat än mossor — kan växa.

Också det taket levereras på rulle, men — till skillnad från det bergiskt- amerikanska taket — med mossporerna ”vilande”. De växer till sig efter monteringen.