Nyheter

Gröna visioner om framtidens arkitektur

Konstmuseet Louisiana har öppnat dörrarna för en byggutställning i tiden. Här visas miljövänliga visioner för framtidens stadsarkitektur upp.

I december 2009 startar FN:s nästa klimatmöte i Köpenhamn. Det ser ut som en tanke att konstmuseet Louisiana, strax norr om den danska huvudstaden, nyligen slog upp dörrarna för utställningen ”Framtidens arkitektur är grön”. Här visas några av de stadsplaneringsprojekt, byggnader och byggnadsmaterial som kan komma att bidra till en miljövänligare, urban livsstil.

— Det är ingen slump att vi har utställningen samma år som FN kommer hit. Vi har just nu fokus på klimat och hållbarhet här i Danmark, säger Kjeld Kjeldsen, intendent på Louisiana.

”Framtidens arkitektur är grön” är en temautställning. Olika byggprojekt har tagits med för att belysa utmaningar, och möjligheter med grönt byggande. Allt ifrån materialval till storskaliga stadsplaneringsprojekt tas upp.

— Vi vill belysa hur miljövänligt byggande är så mycket mer än att bara montera solfångare på ett tak. Miljövänligt byggande kan påverka hela husformer. Och det är inte säkert att byggnader ska hålla så länge. Ett hus som vi visar upp är byggd av återvunna plastflaskor som snabbt kan byggas upp och monteras ned i oroliga områden, säger Kjeld Kjeldsen.

Nämn något från utställningen som du själv tycker är extra spännande.
— Det är så många olika saker. Men vi har till exempel arkitekter som i storstäder som Madrid och Mexico City utför så kallad akupunkturarkitektur. Det går ut på att under kortare perioder göra punktinsatser i vissa stadsdelar för att få igång en miljövänlig process där. Sedan flyttar man vidare.

Det finns inga svenskar representerade, varför?
— Vi har inte gått efter nationalitet utan vi har sökt efter projekt och idéer som kan representera olika aspekter i miljövänligt byggande. Det finns säkert bra exempel i Sverige också men vi hade mer kunskap om de närvarande projekten.

Utställningen har öppet fram till den 4 oktober.