Byggprojekt

Grönt ljus för Lunds högsta hus

Fullmäktige har nu gett klartecken för bygget av Lunds högsta hus. Foto: Serneke/Fotograf: Semrén & Månsson arkitekter
Fullmäktige har nu gett klartecken för bygget av Lunds högsta hus. Foto: Serneke/Fotograf: Semrén & Månsson arkitekter

Kommunfullmäktige i Lund klubbade på tisdagen igenom detaljplanen för Sernekes två kvarter på totalt 55 000 kvadratmeter. Däribland ett 36-våningar högt bostadshus som blir Lunds högsta.

Serneke har sedan 2020 haft en markanvisning på Brunnshögstorg. Detaljplanen för Sernekes två kvarter omfattar tre högre bostadshus med 36, 17 och 11 våningar.  

– Det är mycket positivt att vi nu har en beslutad detaljplan vilket gör det möjligt att förverkliga Lunds högsta hus. Huset på 36 våningar kommer att bli en symbol för hela Brunnshög, säger Ola Serneke, vd på Serneke Invest.

Milsvid utsikt

I Sernekes två kvarter planeras bland annat för en blandning av boende- och upplåtelseformer tillsammans med sociala funktioner. Överst i det högsta huset kommer det även att finnas en utsiktsplats med en milsvid utsikt, enligt Serneke.

– Det finns ett stort intresse för vårt projekt och Brunnshög. Nästa steg blir att påbörja arbetet med bygglov och uthyrning av lokaler. Vi planerar för en säljstart av lägenheterna i kvarteren i slutet av 2024, då tror vi på att en vändning i marknaden har kommit, berättar Patrik Lindström, vice vd på Serneke Invest.

Plats för 40 000 människor

Säljstart av lägenheterna i kvarteren beräknas starta i slutet av 2024 och en preliminär byggstart bedöms vara möjlig under 2025/2026.

Lunds kommuns vision för de nya stadsdelar som håller på att växa fram på Brunnshög är ”En världsledande livs-, innovations- och forskningsmiljö”. Här ska finnas anläggningar och laboratorier av högsta klass, parallellt med en tät och blandad stadsmiljö som rymmer varierande bostäder, parker, affärer, skolor, arbetsplatser och service. Uppemot 40 000 människor ska bo och arbetar i området.

Serneke är sedan ett par år tillbaka även verksamma på Brunnshög i projektet Bona Terra där ett nytt kvarter om drygt 20 000 kvadratmeter med bland annat en ICA-butik och hyreslägenheter är under byggnation.