Nyheter

Guldglans åter på plats

I nästan tre månader har den varit stympad. Men nu är Kalmars stolthet komplett igen. Slottets krona, högst upp på Kuretornet, är på plats, nyförgylld med glans.

Det krävs tålamod och en smula gott humör för att renovera ett slott. I synnerhet slottskronor 60 meter upp i luften. I cirka tre månader har kronan på Kalmar slott varit på rymmen, närmare bestämt på förgyllning. Men frånvaron blev längre än beräknat.

— Kronan måste sättas på plats med en helikopter och för det krävs det att det är vindstilla. Men det har det ju inte varit, säger Per Lofteskog, som arbetar med förvaltningsstöd åt Statens fastighetsverk.

Men skam den som ger sig. Måndagen den 17 mars blev dagen då 200 kilo tunga kronan åter fick sin rättmätiga plats på Kalmars topp. Och det trots att morgonen började dramatiskt.

— Helikopterföraren, som befann sig i Växjö, ringde på morgonen och sade att det var snöstorm. Han kunde inte ens lyfta. Här var det sol. Men sedan, när det blev fint väder där, kom stormen hit istället. Vi såg inte ens slottet för all snö, berättar Per Lofteskog.

Men de inblandade väntade iskallt ut vädergudarnas nycker och när det klarnade upp var helikopterföraren redo.

— Det gick galant, sammanfattar Per Lofteskog.

Men smakar det så kostar det. Cirka 70 000 kronor närmare bestämt. Och då är inte byggnadsställningarna medräknade. Men å andra sidan får Kalmarborna nu njuta av slottets glans i decennier framöver när Skanska är klara med renoveringen.

— Det lär dröja innan vi behöver göra det här igen. Eventuellt beror det på hur misshandlad den blir av fåglarna som kommer att sitta på den, säger Per Lofteskog.