Nyheter

Guldmedalj för satsning på unga i Skövde

Skövdebostäders satsning på bra boende med rimlig hyra till unga under 30 gav guldmedalj i ny tävling för bostadsinnovation. Bild: Skövdebostäder

Tävlingen Årets bästa nyproduktion är nystartad och arrangeras av Sveriges Allmännytta för att uppmärksamma innovativt byggande. Den allra första vinnaren har nu korats: bostadsområdet Ekedal i centrala Skövde.

– Skövdebostäder har imponerat på både jury och publik med ett bostadskoncept för bra boende till en rimlig kostnad för en tydlig målgrupp, säger juryns ordförande Sofia Heintz.

150 möjligheter för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden, framtagna med ledorden Unga, Billigt och Hållbart. Det konceptet gjorde Skövdebostäder till vinnare i tävlingen om årets bästa nyproduktion, som hölls under årets upplaga av Fastighetsutvecklingsdagarna.  
 

Tävlingen Årets Nyproduktion har startats av branschorganisationen Sveriges Allmännytta som företräder över 300 allmännyttiga bostadsföretag i hela landet. Syftet är att uppmärksamma och främja innovativt byggande, och när den allra första vinnaren skulle utses bland åtta finalister var det bostadsföretaget Skövdebostäders koncept med ungdomsbostäder till lågt pris och bra kvalitet som charmade både jury och publik mest.

Det vinnande bidraget rör bostadsområdet Ekedal i centrala Skövde. Här har Skövdebostäder byggt 150 lägenheter som hyrs ut med speciella ungdomskontrakt, med hyror som ungdomar har råd med. Ungefär 40 procent av bolagets bostadskö består av personer mellan 18 och 29 år, och för att få teckna kontrakt för en bostad i ett av vinnarhusen i stadsdelen Ekedal måste hyresgästen vara under 30 år. Bostadskonceptet ska hjälpa unga att komma in på bostadsmarknaden och också skapa förutsättningar att bo kvar i Skövde.

En oberoende jury med åtta sakkunniga inom arkitektur och fastighetsutveckling betygsatte tävlingsbidragen efter bland annat vardagsfunktionalitet, klimatpåverkan, teknikanvändning, mötesplatser och utveckling av området. Juryn utsåg tre finalister som presenterade sina projekt för deltagarna i Fastighetsutvecklingsdagen 31 augusti. Mot slutet av dagen hölls sedan en publik omröstning där Ekedal fick flest röster.

– Bostadssatsningen i Ekedal är ett tryggt och snyggt koncept som andra bostadsföretag kan repetera men ändå skapa variation. Alla letar efter sätt att bygga bra men ändå till rimlig kostnad. Det här är ett attraktivt koncept för allmännyttan som sannolikt bidrog till att Ekedal vann omröstningen, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande.

Så tyckte juryn om vinnarbidraget: Innovativt och målgruppsanpassat byggande med hyreskontrakt speciellt för ungdomar – känns efterlängtat! Skövdebostäder har lyckats bygga med tydlig målgruppsanpassning och skapa nyproducerade lägenheter till låg hyra. Lägenheterna har bra storlek, balkong och är väl balanserade. Man har även fått till bra ljusa och rymliga trapphus.

De tre finalisterna:


Arken – Växjöbostäder.
Trähus med sjöutsikt. Tre byggnader med sammanlagt 85 lägenheter intill sjön Trummen. Dubbla balkonger, extra hög tillgänglighetsanpassning och solceller på taken.

Kvarteret Backåkra i Norra Djurgårdsstaden är Stockholms första flerfamiljshus med plusenergistandard. Genererar mer energi än de förbrukar. Vridna taknockar ger södervända ytor. Solceller på både tak och väggar, extra cykelplatser och elladdning för bil.43 lägenheter i två hus med många innovativa tekniska lösningar.

Ekedal – Skövdebostäder: Boende för unga vuxna (under 30 år). Tre lamellhus med låg energiförbrukning och solceller. Sammanlagt 150 lägenheter nära stadspark.