Nyheter

Hälften fick jobb direkt

Varannan av gymnasieingenjörerna som tog examen i juni anställdes direkt. Det visar en undersökning som Ingenjörsamfundet gjort. Men det är fortfarande många som inte vet att utbildningen finns.

I början av sommaren examinerades den första kullen gymnasieingenjörer. Utbildningen, som innebär ett fjärde år på teknikprogrammet, har återinförts på prov på nio skolor för att möta behovet av ingenjörer på arbetsmarknaden.

Det har tagits emot väl. Enligt en undersökning som Ingenjörsamfundet genomfört fick hälften av eleverna jobb på en gång efter examen. De flesta på sina praktikplatser. Många arbetar nu som konstruktörer, arbetsledare, montörer och produktionsingenjörer.

– Det är bra med tanke på att det var första årskullen och att det har varit bristande information, men långsiktigt är det inte godkänt. Många företag vet inte att utbildningen finns, säger Terje Andersson, vd på Ingenjörsamfundet.

Var fjärde elev är nu jobbsökande. Många fick stanna kvar och sommarjobba efter praktiken, men sedan sluta när hösten kom.

Terje Andersson konstaterar att informationsarbetet fallit mellan stolarna och tycker att Skolverket tillsammans med branschorganisationer och skolor måste hjälpas åt att driva det.

– Hittills har ingen tagit ansvar. Man måste informera om att programmet finns och vad det står för. Annars riskerar det att bli otydligt vad som är skillnaden mellan det och ingenjörsutbildningarna på högskolan.

Det fjärde året på teknikprogrammet är till stor del praktikbaserat och tanken är att eleverna ska kunna gå direkt ut i arbetslivet. Men det kan också vara en sluss mot vidareutbildning. Av dem som tog examen i somras och valde att läsa vidare tyckte många att det fjärde året hjälpt dem att välja inriktning.

Trots att alla elever i undersökningen inte fått hjälp ut på arbetsmarknaden tycker ändå två av tre att gymnasieingenjörsexamen ska bli permanent. Några få vill lägga ner försöket och en del av eleverna tycker att det är för tidigt att säga.

Marie Bergström
[email protected]

Om undersökningen:

Ingenjörsamfundet kontaktade 87 elever som gått ut det fjärde året på Teknikprogrammet, var tredje svarade. De fick svara på vad de gör nu, vad de tyckte var bäst i utbildningen och vad som kan förbättras samt om de vill att gymnasieingenjörsexamen ska permanentas, läggas ner eller om de har något eget förslag.