Karriär

Hallå där Alexandra Laurén

Alexandra Laurén, vd på Bonava.
Alexandra Laurén lämnar Bonava för att bli vd för Specialfastigheter. Foto: Pontus Orre

Hallå där Alexandra Laurén, som tillträdde tjänsten som vd för Bonava Sverige i början av augusti. Hur har de första veckorna varit?
– Det har varit roliga men intensiva veckor. Till en början är det ju viktigt att lära känna verksamheten och kollegorna. För mig har det inneburit en hel del inläsning, möten och projektbesök.

Vad har du på att-göra-listan för de kommande månaderna?
– Har en hel del ”onboarding” kvar men planen för de kommande månaderna är att så småningom växla över från ”ny på jobbet”-läge till mer verksamhetsstyrning. Då kan jag arbeta framåt mer strategiskt och samtidigt vara närvarande i det operativa. Jag ser fram emot en härlig mix under hösten.

Du träffade nyligen energiminister Khashayar Farmanbar, kan du berätta om det mötet?
– Vi visade ett av våra stadstutvecklingsprojekt, Sigtuna Stadsängar, där vi har ett antal smarta lösningar. Dels utifrån en involvering av Sigtunaborna som i nära dialog har fått bidragit med input till utformning av området, dels vikten av smarta klimat- och energilösningar.

Vad betyder hållbart byggande för dig?
– Detta är en viktig fråga som jag verkligen brinner för. För mig handlar det om en kombination av flera saker. Ska det vi utvecklar vara hållbart över tid behöver vi skapa hälsosamma miljöer där människor trivs och finner gemenskap, det ska vara ekonomiskt hållbart med låg energiförbrukning och påverkan av våra klimatutsläpp ska nå noll över tid.

Du var tidigare vice vd för Skanska Sverige, vilka är de viktigaste lärdomarna därifrån som du tar med dig till Bonava?
– Jag har jobbat 24 år på Skanska och under åren har jag arbetat i olika delar av verksamheten. Där har jag såklart utvecklat min egen kompetens. Så för mig är det ju som för alla som byter jobb, man har med sig sin kompetens. Det jag gärna arbetar vidare med för branschen är klimatfrågan. Där har vi har ett stort ansvar tillsammans som bransch och det arbetet vill jag fortsätta vara aktiv och bidra till även framöver via min nya roll.

Vilka utmaningar innebär vd-rollen?
– Det är alltid en utmaning att byta jobb och komma in i allt nytt och särskilt för vd-rollen. Nu ser jag fram emot att knåda vidare på lagda strategier tillsammans med teamet och arbeta mot de mål som förväntas av oss.

Vad händer inom Bonava under nästa år?
– Det är ju som ni vet en väldigt speciellt marknadsläge att parera i men vi har en plan med ett antal projekt som ska startas och bostäder som ska säljas. På sikt behöver vi också fylla på landbanken.