Nyheter

Hållbarhetsspecialist får nyinstiftat pris

Amanda Borneke
Amanda Borneke

Amanda Borneke, styrelseledamot i Byggcheferna och specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco, är den första mottagaren av Östra Skånes samhällsbyggnadspris. I motiveringen hyllas hon för sitt sätt att vara en förebild i branschen.

Byggföretagen Östra Skåne står bakom priset, som ska gå till en person eller organisation som har bidragit till att utveckla branschen. Mottagaren kan antingen vara verksam inom eller ha anknytning till östra Skåne.

Amanda Borneke, med bakgrund i Åhus, arbetar som specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco. Så här lyder motiveringen till att hon får priset:

”Samhället och därigenom byggsektorn står inför stora utmaningar. Klimatfrågor och hållbarhet står högst upp på agendan i samhällsbygget. Den cirkulära ekonomin måste utvecklas och det hållbara samhället byggas. För att lyckas med den omställningen behöver hela samhällsbyggnadssektorn förebilder som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Utöver klimatutmaningarna har branschen egna utmaningar för att utvecklas och bli en attraktiv bransch för att kunna locka till sig arbetskraft i framtiden. En mansdominerad bransch som kännetecknats av konservatism måste ha förebilder som visa att vi är en framtidsbransch för kvinnor och män. Amanda Borneke har i sin yrkesroll blivit en av branschens mest inflytelserika opinionsbildare inom hållbarhet och i detta även blivit en ambassadör och förebild för branschen. Amanda Borneke från Åhus vart vårt självklara val då vi skulle utse den förste mottagaren av Östra Skånes Samhällsbyggnadspris.”