Halv miljon i böter efter arbetsolyckor

Halv miljon i böter efter arbetsolyckor
Bild: Getty Images

Finja Prefab tilldöms tre strafförelägganden och totalt 500 000 kronor i företagsbot efter tre olika arbetsplatsolyckor. Den utredande åklagarens slutsats är att de skyddsansvariga på bolaget brustit i sitt arbete.

Tre olika olyckor hos Finja Prefab AB har resulterat i strafförelägganden, och totalt 500 000 kronor i företagsbot. Det meddelar nyhetsbyrån Sirén. I två av incidenterna handlar det om anställda som skadats i samband med sågarbeten. I båda fallen har de anställda sågat sig i händerna. I en annan arbetsplatsolycka klämdes en anställd mellan armeringsjärn och betongblock och tilldrog sig revbensfrakturer.

Den utredande åklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål menar att de skyddsansvariga på bolaget brustit i sitt arbete i samtliga fall. ”Anställda som bar skyddsansvaret har av oaktsamhet åsidosatt vad som har ålegat dem enligt arbetsmiljölagen.”

Som särskild grund anger åklagaren att ”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.”

 

Relaterade artiklar

Utsatte anställda för risker – tvingas betala halv miljon
Dödsolycka på byggarbetsplats i Solna
Razzior mot nio byggarbetsplatser
Farligt arbete på byggarbetsplats i Gävle förbjuds